Gå direkt till innehåll
En halv miljon svenskar bråkar i badrummet - egen hudvård en hygienfaktor i relationen

Pressmeddelande -

En halv miljon svenskar bråkar i badrummet - egen hudvård en hygienfaktor i relationen

En ny undersökning från Kronans Apotek visar att mer än hälften av svenskarna har lånat hudvårdsprodukter av sin partner utan att fråga om lov - och detta skapar irritation i relationen. Det vanligaste produkterna som vi brukar låna av varandra är schampo, hudlotion, deo och ansiktskräm.

Kronans Apotek har nyligen låtit genomföra en Sifo-undersökning för att belysa det ökade intresset för hudvård bland män, svenskarnas hudvårdsrutiner och användandet av sin partners hudvårdsprodukter.

Undersökningen visar att mer än varannan person i en relation (52 procent) har lånat sin partners hudvårdsprodukter utan att fråga om lov, vilket visar sig vara vanligare i ålderskategorin 18-29 år där 64 procent har lånat sin partners produkter utan tillåtelse. Undersökningen visar också att det endast är 10 procent av männen som har en egen hudvårdsrutin, jämfört med kvinnorna (35 procent).

- Mäns hud skiljer sig från kvinnors då män har mer kollagen som ger en fastare hud, större porer och en oljigare och smidigare hud på grund av mer talproduktion. Samtidigt rakar sig män i ansiktet, vilket påfrestar huden på ett sätt som kräver sin särskilda omvårdnad, då huden lättare blir irriterad och röd och då kan behöva lugnande och antibakteriella produkter, säger Elin Levin, hudterapeaut på Kronans Apotek och fortsätter:

- Mitt bästa tips för att motverka irritation i relationen är att göra hudvårdsrutinen tillsammans, med produkter anpassade efter ens egen hy, för att lära av varandra och få kvalitetstid tillsammans, avslutar Elin.

Elin Levins bästa tips på enkel hudvård för nybörjare:

  1. Mild rengöring för morgon och kväll som avlägsnar ytligt smuts, make up och överskottstalg.
  2. Återfuktande lugnande creme (funkar samma dag och natt).
  3. Spf för att bibehålla hudens spänst, motverka åldrande och skydda mot solens strålar. Ofta innehåller dagcreme spf, annars kan spf användas ovanpå dagcreme.

Störst är irritationen i badrummet bland Stockholmare

En halv miljon svenskar har blivit irriterade när deras partner lånar deras hudvårdsprodukter utan att fråga om lov, vilket visar sig vara vanligare i åldern 18-29 år (22 procent). Irritation i relationen på grund av detta visar sig vara mest förekommande bland Stockholmare, där var fjärde Stockholmare har bråkat om hudvårdsprodukter (25 procent).

Vilka produkter har vi lånat av vår partner utan att fråga om lov?

  • Schampoo 71%
  • Hudlotion 70%
  • Deo 44%
  • Ansiktskräm 44%
  • Serum 8%
  • Ansiktsmask 7%
  • Ögonkräm 7%
  • Smink 3%

På kronansapotek.se och i över 500 apotek finns hudvård för alla, för att bli kvitt irritation i relationen och huden.

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 15-20 mars 2024. Totalt intervjuades 1046 svenskar i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek har sedan sammanslagningen med Apoteksgruppen ca 500 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en e-handel som levererar snabbt till landets alla delar. Vi erbjuder produkter och tjänster inom recept, hälsa och skönhet anpassade efter dina behov. Besök oss på kronansapotek.se eller ditt närmaste Kronans Apotek.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08