Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sifo: Hjärt- och kärlsjuka fortsätter leva farligt trots diagnos

Läkemedel som behandlar hjärt- och kärlsjukdomar är de vanligaste i Sverige. I en ny stor Sifo-undersökning, där man kartlagt svenskarnas tankar och oro kring sitt hjärta, svarar nästan var fjärde att de äter hjärt-kärlmedicin. Motion är ett sätt att få ner blodtrycket och få hjärtat att må bättre, men många fortsätter med ohälsosam livsstil trots fastställd diagnos. Undersökningen, som är en del av Kronans Droghandels satsning Alla Hjärtans År, genomfördes av Sifo i januari med 1 246 svaranden.

Varje år skriver man ut cirka 23 miljoner recept inom läkemedelsgruppen hjärta och kärl i Sverige (1). Enligt Kronans Droghandels undersökning svarar nästan var fjärde (22 procent) att de äter hjärt-kärlmedicin. Tittar man på Stockholm, Skåne och Göteborg finns det också skillnader. Skåne är den region i landet där man använder mest medicin (29 procent), följt av Göteborg (25 procent) och Stockholm (20 procent).

– Hjärt- och kärlsjukdomar är en av våra vanligaste åkommor. Normalt besöker en person ett apotek fyra gånger per år men kanske läkaren en gång per år. Apoteken är en del av vården och vi kommer att under vårt Alla Hjärtans År genomföra två blodtrycksmätarveckor 8-14 april och 6 - 12 maj då man kostnadsfritt kan mäta sitt blodtryck på utvalda apotek. Högt blodtryck märks ofta inte, men är en grundläggande riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom, säger Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.

Många fortsätter med ohälsosam livsstil trots diagnos 
De som drabbats av hjärt- och kärlsjukdom måste ofta ändra sin livsstil för att inte bli sjuka igen. Undersökningen visar att många av de som tar hjärt- och kärlläkemedel behöver råd och stöd hur de ska leva med mer motion, mindre stress och bättre kost. Till exempel svarar 48 procent av de som tar medicin att de äter för mycket ohälsosam mat och 51 procent anser att de är överviktiga, jämfört med 38 samt 35 procent bland de som inte tar hjärt- och kärlläkemedel. 

Högt blodtryck vanligast 
Blodtryckssänkande är den medicinen för att skydda hjärta och kärl som flest (19 procent) uppger att de tar i undersökningen. Motsvarande siffra bland personer över 56 år är 42 procent. Kolesterolsänkande medicin (9 procent) kommer på andra plats följt av blodförtunnande medicin (7 procent).

Omkring var fjärde vuxen i Sverige har högt blodtryck och det är även den vanligaste orsaken till läkarbesök i primärvården. Högt blodtryck är bland annat den främsta riskfaktorn för stroke. En god behandling av högt blodtryck i form av livsstilsförändringar och läkemedelsbehandling har visat sig vara effektivt för att förhindra hjärt-kärlkomplikationer. Trots detta är det fortfarande många patienter som är underbehandlade och det finns mycket kvar att förbättra när det gäller både läkemedelsbehandling och livsstilsförändringar (2).

Vad har du för blodtryck? 
Blodtrycket mäts i regel när du sitter ned och när det mäts är det viktigt att du är avslappnad. Du bör helst ha vilat 5-10 minuter före. Blodtrycket mäts i enheten millimeter kvicksilver (mmHg). Blodtryck högre än 140/90 mmHg, som uppmätts vid fler än ett tillfälle, brukar räknas som förhöjt blodtryck. Mer om blodtryck och blodtrycksmätning se; http://www.kronansdroghandel.se/Radgivning/Alla-hjartans-ar/Blodtrycksmatning-hos-Kronans-Droghandel/

Självtest
Kronans Droghandel har tagit fram ett självtest där man genom att svara på några enkla frågor kring hur man lever får en indikation på om man är i riskgruppen för hjärt- och kärlsjukdomar. Se: http://kronansdroghandel.se/Radgivning/Alla-hjartans-ar/Hur-halsosam-ar-din-livsstil-Testa-dig-sjalv.

Kort om Kronans Droghandels hjärtsatsning 
Hjärt- och kärlsjukdomar är ett utbrett folkhälsoproblem och den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Med satsningen ”Alla Hjärtans År” vill Kronans Droghandel öka kunskapen om hjärt- och kärlsjukdomar, dess riskfaktorer och läkemedel. Ytterligare en viktig del i satsningen är att Kronans Droghandel tar en ännu aktivare roll vad gäller rådgivning för att stötta människor på deras väg mot en bättre hälsa.

– Rådgivning kring läkemedel är en viktig del i Kronans Droghandels verksamhet. Under vår satsning Alla Hjärtans År under 2013 satsar vi mycket på kompetensutveckling för våra medarbetare vilket gör att kunderna även kan få råd och stöd kring hjärt- och kärlsjukdomar, som till exempel olika riskfaktorer, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör, Kronans Droghandel.

För mer information, kontakta 
Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel Tfn: 010-240 61 13, 070-589 02 13, E-post: carin.svensson@kronansdroghandel.se Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel Tfn: 010-240 61 58, E-post: andreas.rosenlund@kronandsdroghandel.se

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Kronans Droghandel och Sifo under perioden 11 – 18 januari 2013. Undersökningen är gjord i SIFOs slumpmässigt rekryterade webbpanel. Totalt svarade 1 246 personer i åldern 16-79 år.

Referens 
1. Utskrivning av recept läkemedelsgruppen hjärt- och kärlmedicin 2012, Socialstyrelsens statistikdatabas. 

2. Jan Östergren, Hypertoni är ett kliniskt problem… trots att vi har verktygen att lösa det, Läkartidningen nr 36, 2012-09-04, http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=18580

Lista på Kronans Droghandels apotek med blodtrycksmätarveckor:

Norrbottens län
Kronans Droghandel Haparanda
Kronans Droghandel Piteå

Västerbottens län
Kronans Droghandel Renmarkstorget, Umeå
Kronans Droghandel Ersboda
Kronans Droghandel Skellefteå
Kronans Droghandel Vännäs
Kronans Droghandel Vilhelmina

Västernorrlands län
Kronans Droghandel Skönsberg Sundsvall
Kronans Droghandel Birsta
Kronans Droghandel Härnösand
Kronans Droghandel Kvissleby

Dalarnas län
Kronans Droghandel Mora
Kronans Droghandel Falun

Värmlands län
Kronans Droghandel Torsby
Kronans Droghandel Bergvik
Kronans Droghandel Coop Arvika
Kronans Droghandel Sunne
Kronans Droghandel Kil

Västmanlands län
Kronans Droghandel Erikslund Västerås
Kronans Droghandel Scheele Köping

Gävleborgs län
Kronans Droghandel Ljusdal
Kronans Droghandel Sandviken
Kronans Droghandel Södertull Gävle
Kronans Droghandel Ockelbo

Uppsala län
Kronans Droghandel Östhammar
Kronans Droghandel Kvarnen

Stockholms län
Kronans Droghandel Jakobsbergs centrum
Kronans Droghandel Rinkeby
Kronans Droghandel Hökarängen
Kronans Droghandel Kungens Kurva
Kronans Droghandel Nynäshamn
Kronans Droghandel Lindhagen
Kronans Droghandel Torkel Knutsson
Kronans Droghandel Bromma Center
Kronans Droghandel Västberga
Kronans Droghandel Liljeholmstorget, plan 2
Kronans Droghandel Kista

Södermanlands län
Kronans Droghandel Flen
Kronans Droghandel Tuna Park

Östergötlands län
Kronans Droghandel Eneby centrum
Kronans Droghandel Motala
Kronans Droghandel Ingelsta
Kronans Droghandel Johannelund centrum

Gotlands län
Kronans Droghandel Visby

Västra Götalands län
Kronans Droghandel Lidköping
Kronans Droghandel Falköping
Kronans Droghandel Mariestad vårdcentral
Kronans Droghandel Torslanda
Kronans Droghandel Överby
Kronans Droghandel Strömstad
Kronans Droghandel Kungälv
Kronans Droghandel Sisjön
Kronans Droghandel Lerum vårdcentral
Kronans Droghandel Skene

Kronobergs län
Kronans Droghandel Linnégallerian

Kalmar län
Kronans Droghandel Giraffen

Jönköpings län
Kronans Droghandel Tranås
Kronans Droghandel Mullsjö
Kronans Droghandel Hälsans vårdcentrum
Kronans Droghandel Huskvarna vårdcentrum 
Kronans Droghandel Gislaved
Kronans Droghandel Värnamo
Kronans Droghandel Vetlanda

Blekinge län
Kronans Droghandel Karlshamn

Skåne län
Kronans Droghandel Rosengård
Kronans Droghandel Limhamn
Kronans Droghandel Mobilia Lund
Kronans Droghandel Båstad


Ämnen


Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 220 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet. Kronans Droghandel ägs av Oriola-KD och har cirka 1 300 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08

Relaterat innehåll