Gå direkt till innehåll
Kronans Apotek först i branschen att signera ChemSecs ”No to PFAS”
Kronans Apotek först i branschen att signera ChemSecs ”No to PFAS”

Pressmeddelande -

Kronans Apotek först i branschen att signera ChemSecs ”No to PFAS”

Som första apotek stödjer Kronans Apotek ”No to PFAS”, ett initiativ av miljöorganisationen ChemSec. Därmed deltar apotekskedjan i uppropet för att fasa ut högflourerande ämnen som inte kan brytas ner i naturen.

PFAS är en förkortning för per- och polyflourerande alkylsubstanser som tillsammans även kallas för högflourerande ämnen. Det är ämnen som har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. Än är kunskapen om hälso- och miljöpåverkan för de kemikalierna begränsad men en sak som är säker är att högfluorerade kemikalier har en sak gemensamt – de är svåra att bryta ner för naturen.

Nu går Kronans Apotek med i initiativet ”No to PFAS” av ChemSec med syfte att påverka lagstiftning, uppmana kemiindustrin att utveckla säkrare alternativ och arbeta för att fasa ut PFAS från produkter. Kronans Apotek blir det första apoteket som signerar initiativet vilket också stöttas av bland annat H&M, Coop, Stadium, Fjällräven och New Balance.

PFAS är inte en ny fråga för oss, men vi förstärker nu vår egen kvalitetsgranskning. Genom att fler företag ställer sig bakom initiativet ökar också möjligheten att påverka ännu mer. Vi är först ut inom vår bransch men det är viktigt att fler aktörer går samman och stöder detta initiativ så att vi tillsammans kan göra skillnad, säger Frida Hemmingsson Miljö- och hållbarhetschef på Kronans Apotek.

Idag finns det över 4 700 olika PFAS-ämnen på marknaden. Den industriella användningen av PFAS har under de senaste decennierna varit utbredd och det finns studier som visar att 99% av varje människa, inklusive foster, idag har mätbara nivåer av PFAS i sina blodomlopp. PFAS hittas bland annat i funktionskläder, möbeltyger, brandskum, impregneringssprayer och skönhetsprodukter.

Läs mer om initiativet ”No to PFAS” här.

* ChemSec - är en oberoende organisation som utan vinstintresse driver på omställningen från skadliga kemikalier till säkra alternativ. 

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek har över 320 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en e-handel som levererar snabbt till landets alla delar. Vi erbjuder produkter och tjänster inom recept, hälsa och skönhet anpassade efter dina behov. Besök oss på kronansapotek.se eller ditt närmaste Kronans Apotek.

Vårt syfte: Hälsa för livet genom att hjälpa alla att leva ett hälsosammare liv.

Vår mission: Vi erbjuder hållbara produkter och tjänster för hälsa och välmående.

Vår vision: På ett omtänksamt sätt möjliggör vi en friskare morgondag.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08

Relaterat innehåll