Gå direkt till innehåll
Kronans Apotek släpper AI-producerad sommarplåga omde värsta sommarplågorna
Kronans Apotek släpper AI-producerad sommarplåga omde värsta sommarplågorna

Pressmeddelande -

Kronans Apotek släpper AI-producerad sommarplåga om de värsta sommarplågorna

Lata dagar i solen, långa utflykter och sena grillkvällar. Sommaren är underbar. Men brända axlar, svidande skavsår och kliande myggbett är också en del av sommarens melodi. Kronans Apotek har därför gjort en kartläggning och kan nu avslöja årets värsta sommarplågor, där solskador, allergier och vätskebrist toppar listan. Samtidigt har företaget låtit AI ta fram en lösning. En låt som kan bli den allra största sommarplågan.

Försommaren har bjudit på både värmebölja och stora mängder pollen. Något som gjort att försäljningen av solskydd och allergimediciner kraftigt har skjutit i höjden under årets andra kvartal, jämfört med samma period förra året. Försäljningen av solprodukter har ökat med hela 26 procent och allergimedicin med 16 procent.

– Visst har försäljningen av solskydd ökat på grund av det varma vädret, men också för att svenskarna har blivit betydligt mer medvetna om riskerna med solen. Fler förstår nu hur viktigt det är att smörja in sig ordentligt och att kontinuerligt fylla på med skydd under dagen. Ett tips är att köpa mousse eller spray som lätt går in i huden och inte kladdar. Ett par andra "must haves" i sommarapoteket är också Aloe Vera-gel som svalkar och återfuktar vid solsveda och den bedövande salvan Xylocain, som kan stilla klåda från bett och smärta från skrubbsår, säger farmaceuten Christina Norrby på Kronans Apotek.

Farmaceuten tipsar
Många väderprognoser tyder på en fortsatt varm sommar, gräspollen härjar för fullt, gråbo har börjat blomma och det spås bli en myggrik sommar. Farmaceuten Christina Norrby på Kronans Apotek har svaren på hur du på bäst förbereder dig för att klara några av sommarens värsta besvär:

Undvik solskador: Dagens första smörjning är A och O. Smörj cirka 20 minuter innan du går ut i solen och ta mer solkräm än du tänkt dig. De flesta bränner sig för att de använder för lite solskydd. En enkel regel är att en kupad hand med solkräm är lagom för de stora. En kupad barnhand är lagom för de små.

Lindra pollenallergi: Receptfria tabletter, ögondroppar och nässpray med antihistamin verkar direkt och kan lindra tillfälliga besvär. Halterna av pollen är som högst från förmiddag till kväll. Ett par råd är därför att inte öppna fönsterna hemma förrän på natten och träna tidigt på morgonen eller senare på kvällen. Om det har regnat kan du träna utomhus då fukten binder pollen i gräset.

Bota vätskebrist: Om du har vätskebrist kan du känna dig torr i munnen och bli trött. Vid kraftig uttorkning kan du dessutom bli förvirrad och tappa medvetandet. Om du har vätskebrist ska du dricka något på en gång. Det är bra att undvika söta drycker och lightdrycker, eftersom dessa kan ge diarré som kan göra att du blir mer uttorkad.

Behandla myggbett: Utöver att skydda sig med myggmedel är ett tips är att ta en antihistamin-tablett i förebyggande syfte. Kestine och Ebastin har godkänd indikation mot myggbett. Betten blir lindrigare och svullnaden mindre. Myggorna gillar starka dofter, mörka färger, fukt och kroppsvärme. Vill du slippa myggen; skippa drinken, håll dig sval, använd ljusa kläder och undvik parfym.


Sommarens värsta plåga?

För att påminna kunderna om att fylla på semesterapoteket bad Kronans Apotek AI att ta fram en lösning. Resultatet blev en extremt plågsam sommarplåga om sommarplågorna.

– Vi tycker det är kul med ny teknik och kände att vi också ville experimentera med AI här under sommaren. Därför testade vi att göra en låt. En sommarplåga om sommarplågorna. Resultatet blev minst sagt plågsamt, men det är en bra påminnelse om att Kronans Apotek har massor av produkter som lindrar de riktiga sommarplågorna - eller har vi skapat sommarens stora hit?, säger Linda Wakeham, kommunikationschef på Kronans Apotek.

Lyssna på sommarplågan här!

Topp 5: De värsta sommarplågorna 2023*
1. Solskador
2. Allergier
3. Vätskebrist
4. Sår, bett och stick
5. Intimbesvär


Om kartläggningen:

Kartläggningen är baserad på̊ Kronans Apoteks egen försäljning av antalet sålda produkter inom olika produktkategorier som avhjälper sommarbesvär. Statistiken är hämtad från den 1 april till den 30 juni 2023 samt motsvarande period under 2022.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek har sedan sammanslagningen med Apoteksgruppen ca 500 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en e-handel som levererar snabbt till landets alla delar. Vi erbjuder produkter och tjänster inom recept, hälsa och skönhet anpassade efter dina behov. Besök oss på kronansapotek.se eller ditt närmaste Kronans Apotek.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08