Gå direkt till innehåll
Den 11 februari lanseras Välvald - apoteksbranschens gemensamma konsumentguide för ökad transparens.
Den 11 februari lanseras Välvald - apoteksbranschens gemensamma konsumentguide för ökad transparens.

Pressmeddelande -

Nu lanseras Välvald - apoteksbranschens gemensamma konsumentguide.

Kronans Apotek vill kunna guida sina kunder som vill göra mer medvetna val rätt och samtidigt sätta press på förändring hos läkemedelsföretagen. Därför har företaget varit delaktiga i att ta fram apoteksbranschens gemensamma konsumentguide för ökad transparens - Välvald. De läkemedelsföretag som uppfyller krav på transparent hållbarhetsarbete får symbolen Välvald i anslutning till receptfria läkemedel på apotek i butik och e-handel.

Apoteksbranschen saknar tillräcklig kunskap om miljöpåverkan från de läkemedel som säljs på apotek i Sverige. Detta beror på att det idag inte finns några krav på att läkemedelsföretagen öppet ska redovisa var och hur läkemedlen tillverkas.

Detta vill branschen ändra på och som ett första steg lanseras apoteksbranschens gemensamma konsumentguide, Välvald, den 11 februari. Initiativet syftar till att lyfta fram de läkemedelsföretag som är mer transparenta i sitt hållbarhetsarbete. Detta görs genom att de får symbolen Välvald i anslutning till receptfria läkemedel på apotek och e-handel.

- Detta är ett bra initiativ, dels för att vi vill kunna guida våra kunder som idag är medvetna och ställer frågor om var och hur läkemedel tillverkas, men det är såklart även positivt för att det stärker vårt branschsamarbete att påverka och driva viktiga frågor gemensamt, säger Frida Hemmingsson, Miljö- och hållbarhetschef på Kronans Apotek.

  Välvald garanterar inte att ett specifikt läkemedel är tillverkat mer transparent eller hållbart än ett annat eftersom läkemedelsföretagen inte lämnar ut sådan information. Däremot guidar Välvald till de företag som uppfyller kraven om att omfattas av en externt granskad hållbarhetsredovisning samt är medlem i organisationen PSCI som arbetar för transparens och hållbarhetsfrågor inom läkemedelsindustrin. I år uppfyller elva läkemedelsföretag kriterierna. Ytterligare information samt vilka företag som uppfyller kriterierna finns på Kronans Apotek Välvald.

  Ämnen

  Kategorier


  Kronans Apotek har över 320 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en e-handel som levererar snabbt till landets alla delar. Vi erbjuder produkter och tjänster inom recept, hälsa och skönhet anpassade efter dina behov. Besök oss på kronansapotek.se eller ditt närmaste Kronans Apotek.

  Vårt syfte: Hälsa för livet genom att hjälpa alla att leva ett hälsosammare liv.

  Vår mission: Vi erbjuder hållbara produkter och tjänster för hälsa och välmående.

  Vår vision: På ett omtänksamt sätt möjliggör vi en friskare morgondag.

  Kontakter

  Linda Wakeham

  Linda Wakeham

  Presskontakt Kommunikationschef 0730-283030
  Lisa Regnér

  Lisa Regnér

  Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist