Gå direkt till innehåll
Premiär för Kronans Droghandels julsenap

Pressmeddelande -

Premiär för Kronans Droghandels julsenap

På måndagen den 15 november är det premiär för Kronans Droghandels julsenap på 176 apotek över hela landet. Det är en helt ny senap tillverkad av senapsfrön från östgötaslätten som har provats ut av Kronans Droghandels medarbetare. Apotekens senap är en tradition på det svenska julbordet sedan många år.

Kronans Droghandel har anor från 1600-talet som apotek och har verkat som distributör av läkemedel och råvaror till mediciner sedan 1907. I februari i år tog Kronans Droghandel över 170 apotek och driver i dag 176 apotek över hela landet. Och nu är det premiär för en egen senap.

– Senap är en krydda med traditioner som också har använts som läkemedel. Det kan vara en förklaring till att senap traditionellt är en naturlig del av sortimentet på landets apotek. Och ett riktigt apotek har naturligtvis en egen senap till jul, säger Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.

Kronans Droghandels senap innehåller svenskodlade gula och bruna senapsfrön, socker, vinäger, ättika, salt och kryddor. Julsenapen passar utmärkt till julskinkan, men även till gravlaxsåsen och till Jul-quesadillas till glöggminglet. Nedan finns speciellt framtagna recept.

– Vår senap är gjord av senapsfrön från odlingar på östgötaslätten och Kronans Droghandels medarbetare har varit med och provat ut receptet. En burk som pryder sin plats på julbordet hör till och därför har vi valt en klassisk keramikburk till vår senap. Det finns även en enklare burk i glas, säger Carin Svensson.

Senapen kommer att säljas på Kronans Droghandels egna apotek. Keramikburken om 250 gram kostar 69 kronor och en glasburk om 175 gram kostar 39 kronor. Keramikburken har korklock och är präglad med Kronans Droghandels krona och årets årtal.

Förutom årets senap har Kronans Droghandel andra traditionella julprodukter i sitt sortiment som flytande glykos för hemlagad kola, saffran till lussebullarna och pepparmyntolja till bakverk och julgodis av olika slag.

Bilagor nedan: recept med Kronans Droghandels senap. Fakta om Kronans Droghandel
Bildbilaga: Kronans Droghandels senap

För mer information, kontakta:
Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel, 010-240 61 31
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010-240 61 58

Recept med Kronans Droghandels julsenap:

Kronans Droghandels juliga senapsgriljering
8 msk Kronans Droghandels senap
1 msk potatismjöl
1 ägg
1 dl ströbröd

Sätt ugnen på 200°C. Blanda senap, potatismjöl och ägg. Bred ut blandningen på skinkan. Sikta över ströbröd. Efter 10-15 minuter har skinkan fått fin färg. Passa noga!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jul-quesadillas till glöggminglet
8 tortillabröd
3 msk Kronans Droghandels senap
8-16 skivor julskinka
280 g riven ost

Bred senap på hälften av bröden. Lägg på skinka. Täck med riven ost. Lägg de resterande bröden ovanpå. Stek på båda sidor i en torr, varm stekpanna till fin färg. Skär i trekanter och servera genast.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kronans Droghandels senapssill
1 burk Kronans Droghandels senap, 175 gram
1 msk flytande honung
1 msk socker
1 msk äppelcidervinäger
1 dl olivolja
3-4 msk finhackad färsk dill
300 g inläggningssill

Rör ihop senap, honung, socker och vinäger. Tillsätt oljan under omrörning. Skär sillen i lagom stora bitar, och blanda ner sillen och dillen. Låt stå över natten i kylskåp. Servera sillen på grovt mustigt rågbröd med en kall öl. Något för sillälskaren!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kronans Droghandels bästa gravlaxsås (4 portioner)
2 msk Kronans Droghandels senap
1 msk strösocker
1 msk vitvins- eller rödvinsvinäger
1 dl olivolja
5 msk finhackad dill
Salt och nymald vitpeppar

Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis, sedan i en fin stråle. Rör eller vispa hela tiden så att såsen inte skär sig. Smaka av med dill, salt och vitpeppar. En omtyckt klassiker!

Bilaga: Fakta om Kronans Droghandel

– Kronans Droghandel grundades redan 1907 av apotekaren Gustaf Bernström på det anrika apoteket Kronan i Göteborg, och har försörjt apoteken i Sverige med läkemedel och andra apoteksprodukter i över hundra år.

– På den tiden såldes bland annat farmaceutiska preparat, mineralvatten, specialiteter, förbands- och sjukvårdsartiklar, glasvaror och maltextrakt.

– I dag erbjuder Kronans Droghandel läkemedel och ett modernt sortiment med bland annat hälso- och hudvårdsprodukter.

– Ordet drog kommer ursprungligen av tyskans droge. Drog var samlingsnamnet för oberedda läkemedel, främst från växtriket, och är i många länder förknippat med apoteksprodukter

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08