Gå direkt till innehåll
Christina Norrby, farmaceut på Kronans Apotek
Christina Norrby, farmaceut på Kronans Apotek

Pressmeddelande -

Svenskarna allt mer medvetna om D-vitaminets viktiga funktion – men få testar sitt behov

D-vitamin är avgörande för flera kroppsfunktioner och både brist samt överskott på vitaminet kan leda till flera hälsoproblem. Kronans Apotek har genomfört en Sifo-undersökning som visar att 63 procent av befolkningen aldrig tagit ett blodprov för att testa sin D-vitaminnivå. Samtidigt tyder den ökade försäljningen av D-vitamintillskott under vintern på en ökad medvetenhet om D-vitaminets betydelse för hälsan.

D-vitamin är en av de vitaminer som vi svenskar ofta riskerar att få brist på, särskilt under våra långa och mörka vintrar då vi spenderar mindre tid i solen och mer tid inomhus. Kronans Apotek har analyserat försäljningen av D-vitamin det senaste året och identifierat en tydlig trend. Under sommarmånaderna minskar försäljningen, medan den ökar markant från januari till mars, vilket indikerar att många är medvetna om D-vitaminets viktiga funktion.

Trots detta uppger 63 procent av svenskarna att de aldrig har tagit ett blodprov för att testa sin D-vitaminnivå. Undersökningen visar även att endast 5 procent testar sin D-vitaminnivå någon gång per år, medan 13 procent har testat sin nivå någon enstaka gång.

Det framgår från undersökningen att andelen som testar sina D-vitaminnivåer betydligt högre bland i åldrarna 56-79 år, särskilt vad gäller årliga tester. Även att kvinnor har testat sig i något högre utsträckning jämfört med män (29 procent respektive 27 procent), även om det inte skiljer mycket.

Geografiskt går det även att utläsa att antalet personer som någon gång tagit ett test är bosatta i Stockholm, medan andelen årliga tester är högst i södra och västra Sverige.

Vikten av D-vitamin för hälsan

D-vitamin är avgörande för flera kroppsfunktioner, inklusive bildandet av starka tänder och skelett. Brist på D-vitamin kan leda till benskörhet och andra hälsoproblem.

– Vi får D-vitamin på två huvudsakliga sätt: genom kosten och via solens strålar. Fet fisk, som lax, sill och makrill, är bland de bästa naturliga källorna till D-vitamin. Många livsmedel, som mjölkprodukter och matfetter, är även berikade med D-vitamin och under sommarmånaderna är solen vår viktigaste källa. För att bilda tillräckliga mängder D-vitamin behöver du inte vistas länge i solen. I juni och juli räcker det att vara ute i solen med bara armar och ben i 15 minuter 2-3 gånger i veckan, säger Christina Norrby, farmaceut på Kronans Apotek.

Rekommendationer för D-vitaminintag

Enligt Livsmedelsverket bör friska vuxna få i sig 10-20 mikrogram D-vitamin per dag. För barn över 2 år är den rekommenderade dosen 10 mikrogram per dag. Äldre personer, särskilt de över 70 år, bör sikta på 20 mikrogram per dag eftersom deras kroppar har svårare att utnyttja D-vitamin.

  • Det är viktigt att inte ta för mycket D-vitamin, då stora mängder kan vara giftiga och leda till allvarliga hälsoproblem, varnar Christina.
  • Även om tillskott kan vara nödvändiga för vissa är det viktigt att följa rekommenderade doser noggrant. För mycket D-vitamin kan leda till överdosering, vilket kan orsaka allvarliga problem som kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Den övre gränsen för intag är 50 mikrogram per dag för barn 1-10 år och 100 mikrogram per dag för vuxna och barn från 11 år, säger Christina.
  • Se till att hålla koll på din D-vitaminnivå och justera ditt intag efter dina personliga behov och livsstil. Därför är det viktigt att ta blodprov för att säkerställa att man inte lider av D-vitaminbrist, särskilt under de mörkare månaderna. En balanserad kost och tillräcklig solexponering är nyckeln till en god hälsa, men ibland kan tillskott vara en värdefull hjälp.

Tillskott av D-vitamin

För vissa personer kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder D-vitamin genom kosten och solen, särskilt under vinterhalvåret. Livsmedelsverket rekommenderar tillskott av D-vitamin till små barn, äldre och personer som inte får tillräckligt med sol eller har en begränsad kost.

Expertens råd – farmaceuten Christina Norrbys uppmaning

Om du är osäker på din D-vitaminstatus eller behöver personlig rådgivning, tveka inte att kontakta din farmaceut eller vårdcentral.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 17–19 september 2024. Totalt intervjuades 1037 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek har sedan sammanslagningen med Apoteksgruppen ca 500 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en e-handel som levererar snabbt till landets alla delar. Vi erbjuder produkter och tjänster inom recept, hälsa och skönhet anpassade efter dina behov. Besök oss på kronansapotek.se eller ditt närmaste Kronans Apotek.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08