Gå direkt till innehåll
Apotek hjälper rökare sluta röka

Pressmeddelande -

Apotek hjälper rökare sluta röka

Kronans Droghandel och Pfizer har genomfört ett gemensamt projekt för att se om det går att förbättra resultatet för patienter som vill sluta röka med läkemedel genom samtal, sms och mail. Projektet genomfördes på 15 Kronans Droghandels apotek i Södermanland, Västmanland och Västra Götaland och erfarenheterna är positiva.

Att många patienter inte följer sin läkemedelsbehandling är ett stort problem för samhället. Uppskattningsvis kostar det någonstans mellan 10-20 miljarder kronor per år att patienter inte tar sina läkemedel på rätt sätt.

Kronans Droghandel och Pfizer genomförde under 2010 och 2011 ett gemensamt projekt för att öka följsamheten för patienter som vill sluta röka med en receptbelagd läkemedelsbehandling. Projektet, som utformades som ett 6 månader långt rådgivnings- och stödprogram, genomfördes på 15 Kronans Droghandel apotek. Deltagande kunder använde det receptbelagda läkemedlet Champix. De som ville delta i projektet fick stöd från apoteken genom samtal, sms och mail och erbjöds även ett ytterligare bok- och webbaserat stöd, Life Rewards™, som utarbetats av Pfizer. Målet var att motivera kunderna, följa upp eventuella biverkningar och abstinenssymtom, påminna om när det var dags för uttag och bjuda in till besök på apotek.

Av de kunder som deltog under hela programmet så var 87 procent nöjda med det stöd de fick och hela 97 procent skulle rekommenderat programmet till andra. Totalt fullföljde och besvarade 40 deltagare utvärderingen för hela programmet.

- Det är svårt att sluta röka. I det här projektet stöttades enbart personer som försökte sluta röka med Champix som är den metod som ger bäst resultat.  Vi ville se om personligt stöd på apotek kunde hjälpa deltagarna ytterligare. Genom samtal, sms och mail fick de kunskap och information som motiverade dem att verkligen följa läkarens ordination, säger Annelie Barkelund på Pfizer.

- Apoteken och våra medarbetare är en viktig kugge för att få en bättre läkemedelsanvändning. Hos oss jobbar läkemedelsspecialister som kan ge information och rådgivning till kunderna. Genom projektet kunde vi ta detta ett steg vidare genom att ge ytterligare stöd till kunderna så att deras läkemedelsanvändning utvecklas positivt, säger Christian Vallentin, ansvarig för projektet på Kronans Droghandel. 

Bilaga 1 Utvärderingsfrågor
Bilaga 2 deltagande apotek

För mer information, kontakta:
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010 240 61 58,
Annelie Barkelund, informationschef Pfizer tel 08-550 529 75

Bilaga 1

Resultat från patientstödsprojektet:
- Positiv upplevelse av programmet som helhet: Mer än 87 % av de deltagare som besvarat utvärderingsenkäterna, upplevde programmet som ”bra” eller ”mycket bra”

- Samtalen i apotek uppskattades: 97 % av deltagarna som genomfört samtal och som svarat, upplevde samtalen i apotek som ”bra” eller ”mycket bra”

- Information om dosering, användning, biverkningar av Champix® i apotek var värdefullt för apotekskunden då 95-97% av de kunder som tagit del och svarat upplevde informationen som ”bra” eller ”mycket bra”

- 87 % av kunderna som svarat upplevde SMS-påminnelse från apoteket om att hämta ut läkemedel som ”bra” eller ”mycket bra”

- Det bok- och webbaserade patientstödsprogrammet Life Rewards™ vänder sig till patienter som fått Champix® förskrivet. Fler deltagare valde att använda boken framför webben. Av de deltagare som använt boken var 89 % nöjda. Drygt 70 % var nöjda med Life Rewards på webben.

- Rekommendation av rådgivningsprogrammet: 97 % av kunderna skulle rekommendera rådgivningsprogrammet i sin helhet till andra personer 

Bilaga 2

Apoteken som deltog i programmet
Kronans Droghandel Boda Vårdcentral
Kronans Droghandel Ekensberg Vårdcentral
Kronans Droghandel Erikslund
Kronans Droghandel Flen
Kronans Droghandel Kungälv
Kronans Droghandel Lerum Vårdcentral
Kronans Droghandel Nossebro
Kronans Droghandel Sahlgrenska
Kronans Droghandel Scheele Köping         
Kronans Droghandel Skene
Kronans Droghandel Skövde
Kronans Droghandel Torslanda
Kronans Droghandel Tuna Park
Kronans Droghandel Vara Vårdcentral
Kronans Droghandel Önsta-Gryta Vårdcentral

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kronans Droghandel ägs till 80 procent av Oriola-KD och till 20 procent av Kooperativa Förbundet och har cirka 1 300 anställda. Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 215 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet.

Presskontakt

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Presskontakt 0730-283030
Andreas Rosenlund

Andreas Rosenlund

Presskontakt Informationsdirektör 010-240 61 58