Gå direkt till innehåll
Apoteken kan spara miljarder till samhället

Pressmeddelande -

Apoteken kan spara miljarder till samhället

Genom att investera i en utökad rådgivning på apotek kan samhället spara miljarder. Det framgår rapporten Apoteksmiljarden 2 som Kronans Apotek idag presenterar. 

- Apoteken i Sverige har en unik position som länken mellan vård, läkemedelsbolag och patient. Apoteken har mycket kompetenta medarbetare, ett högt förtroende och finns över hela landet. Vi kan göra betydligt mer för Sveriges patienter, konstaterar Lars Birkeland, VD på Kronans Apotek.

Den svenska sjukvården står inför stora utmaningar de kommande åren. Stora pensionsavgångar i privat och offentlig sektor, allt fler äldre och behov av investeringar i sjukhus och vårdcentraler. Det finns bedömningar som säger att skatterna kommer att behöva höjas med fem upp till 24 miljarder kronor de kommande fem till sex åren.

En av de stora kvalitetsbristerna i vården är läkemedelsanvändningen som uppskattas kosta mellan 10-20 miljarder kronor per år. Apotekens medarbetare är experter på läkemedel.

- Framtidens utmaningar betyder att vi måste pröva nya vägar och nya perspektiv. Apoteken är en resurs som kan göra mer. I andra länder erbjuder redan apoteken en utökad rådgivning för särskilda patientgrupper. Varför gör vi inte det i Sverige? Vi på Kronans Apotek är övertygade om att apoteken på ett kostnadseffektivt sätt kan bidra positivt för att förbättra läkemedelsanvändningen och spara stora belopp för hälso- och sjukvården, säger Lars Birkeland.

I rapporten presenteras ett antal beräkningsmodeller på vad en utökad läkemedelsrådgivning kan innebära i besparing för samhället. Om de cirka 190 000 patienter som hämtar ut blodtryckssänkande, blodfettsänkande och diabetesläkemedel erbjuds 30 minuters utökad rådgivning av en farmaceut skulle det kosta motsvarande 76 miljoner kronor. Om följden av den utökade rådgivningen blir att 101 personer undviker att drabbas av stroke är det en lönsam affär för samhället. Om 1500 personer, motsvarande fem procent av de som drabbas av stroke varje år, kunde undvikas genom en utökad rådgivning på apotek innebär det en minskad kostnad för samhället på 1,1 miljarder kronor.

Apoteksmiljarden 2 finns som PDF längre ned på sidan.

För mer information, kontakta:
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Apotek, 010 240 61 58

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kronans Droghandel Apotek AB är ett modernt apotek som verkar för kunden i tiden. Apoteken kännetecknas av ett positivt kundbemötande och ett attraktivt sortiment. Apotekskedjan har över 300 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Haparanda i norr och cirka 2500 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08

Relaterat innehåll