Gå direkt till innehåll
Gräddfil, kondomer och myggmedel – här är storsäljarna inför midsommar 2021
Gräddfil, kondomer och myggmedel – här är storsäljarna inför midsommar 2021

Pressmeddelande -

Gräddfil, kondomer och myggmedel – här är storsäljarna inför midsommar 2021

Vi närmar oss midsommar och det råder högtryck i svensk handel. Nya siffror från Kronans Apotek och Mathem visar att intresset har ökat för en rad dagligvaror – framförallt för färskpotatis och myggmedel. Kondomer har också blivit heta igen efter det något svala intresset i fjol.

Midsommar är en av de mest populära högtiderna i Sverige där dagligvaror som jordgubbar, sill och potatis är vanliga inslag i firandet. Det brukar innebära bråda dagar för svenska handlare. Midsommar 2021 är inget undantag. Bara under de första 14 dagarna i juni i år sålde exempelvis Mathem drygt 10 000 burkar med sill, över 20 000 kilo färskpotatis och 4 000 liter gräddfil. Men precis som med många midsommarvaror kommer försäljningen igång ordentligt under de sista dagarna före midsommarafton. Till exempel sålde Mathem närmare 10 000 liter jordgubbar och 28 000 burkar sill i snitt de fyra sista dagarna före midsommar, 2019 och 2020. Det mesta pekar på att det blir än mer i år.

– Det märks att samhället öppnats upp allt mer och att optimismen börjat återvända. Den smittar av sig på försäljningen, inte bara på mat utan även på övriga produkter i vårt sortiment, som sedan i juni även inkluderar apoteksvaror genom samarbetet med Kronans Apotek. Att kunna göra alla sina inköp från en och samma plattform och få det hemlevererat direkt till dörren är helt enkelt bekvämt och sparar tid till att göra roligare saker, säger Johan Gertell, affärsutvecklingschef på Mathem.

Andra populära dagligvaror inför midsommar är vätskeersättning och kondomer. Efter fjolårets dipp har försäljningen av nyss nämnda varor återigen tagit fart. Under de två första veckorna i juni har Kronans Apotek sålt drygt 3 000 förpackningar med kondomer, en ökning med 26 procent jämfört med samma period i fjol. Statistiken visar att det till och med såldes mer kondomer 1-14 juni i år än samma period 2019, alltså innan pandemin bröt ut. Försäljningen av vätskeersättning har i sin tur ökat med 50 procent till över 24 000 förpackningar. Det som har sålt allra bäst är emellertid kategorin ”sår, bett ock stick” där myggmedel ingår. Enbart under de två första veckorna i juni handlade kunderna över 30 000 förpackningar på Kronans Apotek. Det är rekord och innebär en ökning med 61 procent jämfört med samma period i fjol.

– Myggor är en ovälkommen gäst på midsommarfesten som svenskarna verkar göra allt i sin makt för att stoppa. I synnerhet i landets mellersta delar där vår försäljning av insektsmedel har ökat med över det dubbla i år. Det beror framförallt på det fuktiga vårvädret men även på att det öppnades fler möjligheter att köpa våra produkter via Mathem, säger Charlotte Stenbeck, affärsutvecklingschef på Kronans Apotek.

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek har över 320 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en e-handel som levererar snabbt till landets alla delar. Vi erbjuder produkter och tjänster inom recept, hälsa och skönhet anpassade efter dina behov. Besök oss på kronansapotek.se eller ditt närmaste Kronans Apotek.

Vårt syfte: Hälsa för livet genom att hjälpa alla att leva ett hälsosammare liv.

Vår mission: Vi erbjuder hållbara produkter och tjänster för hälsa och välmående.

Vår vision: På ett omtänksamt sätt möjliggör vi en friskare morgondag.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08

Relaterat innehåll