Gå direkt till innehåll
Kolesterolmätning på apotek

Pressmeddelande -

Kolesterolmätning på apotek

Hjärt- och kärlsjukdomar är ett av våra stora folkhälsoproblem och den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En av riskfaktorerna är höga kolesterolvärden och över hälften av alla vuxna i Sverige har förhöjt kolesterol. Därför genomför Kronans Droghandel kolesterolmätningar på 20 apotek från den 16 oktober till 12 november.

Mer än hälften av alla vuxna i Sverige har förhöjt kolesterolvärde även om trenden de senaste decennierna är nedåtgående. Risken för hjärt-kärlsjukdom beror på flera olika faktorer där högt kolesterol är en av dem. Kolesterolet påverkas bland annat av ärftliga anlag, vad man äter och hur mycket man rör på sig. Högt kolesterolvärde upptäcks med blodprov och Kronans Droghandel genomför kolesterolmätningar, LDL ”det onda kolesterolet”, på 20 apotek i landet från den 16 oktober till den 12 november 2013. Självkostnadspriset är 100 kronor.

Om man endast har förhöjda värden kan det räcka att skaffa sig bättre vanor för att sänka kolesterolet. Några exempel är att äta bättre, motionera mer, sluta röka och dricka måttligt med alkohol. Inom Kronans Droghandel finns stor erfarenhet och kunskap om hur man kan förbättra sin hälsa.

I andra fall kan det krävas läkemedel för att få ned kolesterolvärdet och det finns effektiva behandlingar. Givetvis hänvisar Kronans Droghandel personer med måttlig och hög risk till den lokala vården för en mer utförlig undersökning när mätvärdet överskrider satta gränsvärden.

För att kartlägga svenskarnas tankar och oro kring sitt hjärta gav Kronans Droghandel i uppdrag till SIFO att göra en stor undersökning i början av året. Av de 1246 personer som svarade angav nästan var fjärde att de äter hjärt-kärlmedicin. Vanligast är blodtrycksmedicin, som 19 procent svarade att de tar. På andra plats kommer kolesterolsänkande medicin, som 9 procent uppgav att de tar. Och ju äldre man blir desto mer läkemedel tar man.

Med satsningen ”Alla Hjärtans År”, som inleddes i början av 2013, vill Kronans Droghandel öka kunskapen om hjärt- och kärlsjukdomar, dess riskfaktorer och läkemedel. Under våren genomfördes också blodtrycksmätningar på utvalda apotek. En viktig del i satsningen är att Kronans Droghandel tar en ännu mer aktiv roll inom rådgivning för att stötta människors väg mot bättre hälsa.

För mer information, kontakta
Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel, 010-240 61 13, 070-589 02 13, carin.svensson@kronansdroghandel.se

Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010-240 61 58, andreas.rosenlund@kronandsdroghandel.se

Följande apotek erbjuder kolesterolmätningar.

·  Piteå

·  Hudiksvall

·  Birsta, Sundsvall

·  Ljusdal

·  Sandviken

·  Fjällbacken

·  Jakobsbergs C

·  Liljeholmstorget plan 1 (Minutkliniken)

·  Bromma Center (Minutkliniken)

·  Lindhagen (Minutkliniken)

·  Märsta

·  Erikslund, Västerås

·  Visby

·  Falköping

·  Vara VC

·  Mariestad VC

·  Torslanda

·  Lundby, Göteborg

·  Strömstad

·  Oskarshamn

·  Hälsan Jönköping

·  Vetlanda

·  Limhamn


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kronans Droghandel är ett modernt apotek som verkar för kunden i tiden. Apoteken kännetecknas av ett bra kundbemötande och ett attraktivt sortiment. Kronans Droghandel har över 225 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Malmberget i norr och cirka 1300 anställda. 

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08