Gå direkt till innehåll
Kronans Apotek är först i Sverige att erbjuda digital och mobil spirometer till astma- och KOL-patienter
Kronans Apotek är först i Sverige att erbjuda digital och mobil spirometer till astma- och KOL-patienter

Pressmeddelande -

Kronans Apotek är först i Sverige att erbjuda en digital och mobil spirometer till astma- och KOL-patienter

En av de största kronikergrupperna i Sverige är astma- och KOL-patienter. Som första och enda återförsäljare kan nu Kronans Apotek erbjuda denna patientgrupp en digital och mobil spirometer. Det innebär att patienterna får en möjlighet att mäta sin lunghälsa i hemmet och enkelt dela informationen med sin läkare i realtid. I ett första steg delas 250 st spirometrar kostnadsfritt ut till astma- och KOL-patienter. 

Den första digitala och portabla spirometern, Air Next, är en svensk innovation som ämnar revolutionera lungsjukvården. Kronans Apotek, i samarbete med Doktor.se, erbjuder nu produkten till patienter. Air Next förskrivs från en läkare på Doktor.se som patienten sedan kan hämta ut på Kronans Apotek. I ett första steg delas 250 st spirometrar kostnadsfritt ut till astma- och KOL-patienter. Normalpriset är 1998 kr.

Anders Torell, VD på Kronans Apotek säger:

-Det råder ingen tvekan om att digital teknik kan bidra till att lösa flera av vårdens utmaningar och öka patienternas engagemang. Air Next Spirometern är ett exempel på en produkt som väl passar in hos oss och Doktor.se och där vi både stöttar och underlättar för kroniker och samtidigt förbättrar resultaten, ökar patientsäkerheten och minskar de totala kostnaderna inom vården.

Air Next Spirometer kopplas enkelt ihop med en smartphone genom en app som heter Aria, som direkt ger information om patientens lunghälsa. Informationen kan därefter kopplas till en sjuksköterska eller läkare, vilket gör att de kan följa resultatet av mätningar utförda i hemmiljö. Produkten är CE-certifierad och fungerar på samma sätt som de betydligt dyrare system som finns på vårdcentraler och sjukhus.

-Vår vision har hela tiden varit att ge patienter en möjlighet att kunna följa och mäta sin lunghälsa även mellan läkarbesöken. Eftersom astma är ett sjukdomstillstånd som varierar ger vår spirometer Air Next och appen Aria patienten möjlighet att själv hålla koll på sin astma, berättar Linus Bosaeus, Operations Manager på NuvoAir.

Mer information om hur astma- och KOL-patienter kan få tillgång till en digital och mobil spirometer: Kostnadsfri spirometer som stöd till astma- och KOL-patienter


Fakta om Astma

Astma har de senaste femtio åren ökat världen över och i Sverige är det runt 800 000 personer som lider av den kroniska sjukdomen – bland landets sjuåringar är det 5-10 % som drabbas. Astma är en sjukdom i luftvägarna som gör det tungt eller svårt att andas.

Fakta om KOL

  • Var tjugonde svensk, eller minst en halv miljon personer, lever med KOL.
  • Bara var femte har fått diagnos. Det innebär att minst 400 000 invånare i Sverige lever med KOL utan att veta om det.
  • Årligen dör över 2 500 personer av KOL i Sverige, och antalet ökar.
  • Tidig diagnos kan bromsa sjukdomsförloppet och minska dödligheten.

Källa: Hjärt- och Lungfonden

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek vill att kunderna ska känna sig friskare på insidan och vackrare på utsidan. Kronans Apotek har över 300 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Haparanda i norr och cirka 2500 anställda.

Presskontakt

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Presskontakt 0730-283030
Andreas Rosenlund

Andreas Rosenlund

Presskontakt Informationsdirektör 010-240 61 58

Relaterat innehåll