Gå direkt till innehåll
Kronans Apotek lanserar MinDos - en abonnemangstjänst för dosförpackning av läkemedel
Kronans Apotek lanserar MinDos - en abonnemangstjänst för dosförpackning av läkemedel

Pressmeddelande -

Kronans Apotek lanserar MinDos - en abonnemangstjänst för dosförpackning av läkemedel

En Sifo-undersökning genomförd av Kronans Apotek visar att många äldre som idag använder läkemedel, sköter sin behandling själva. Tyvärr uppger flera av dessa att de tycker att det är svårt att sköta sin läkemedelsbehandling på ett korrekt sätt. Vanliga fel är att man glömt ta sina läkemedel, tagit fel läkemedel eller feldoserat. De utbyten som sker på apotek till likvärdiga men billigare preparat, orsakar förvirring. För att förbättra läkemedelsanvändningen lanserar nu Kronans Apotek MinDos, en abonnemangstjänst med dosförpackade läkemedel. I ett första steg lanseras tjänsten i Västernorrland.

Enligt statistik från Socialstyrelsen fortsätter läkemedelsanvändningen i Sverige att öka, och under 2018 hämtade 6,7 miljoner personer i Sverige ut minst ett receptbelagt läkemedel. Den allra största gruppen som använder läkemedel är de äldre. Här sköter drygt 90 procent sin behandling själv, enligt en SIFO-undersökning genomförd av Kronans Apotek. I denna undersökning uppger 43 procent att de antingen har glömt att ta sina läkemedel, tagit fel läkemedel eller feldoserat.

För att bidra till att minska risken för att glömma sitt läkemedel, feldosera och för att underlätta för läkemedelsanvändare i stort lanserar Kronans Apotek nu MinDos – en abonnemangstjänst med dosförpackade läkemedel.

-Felmedicinering är ett stort problem och det finns behov av att förbättra och underlätta läkemedelshanteringen för patienter, särskilt hos multisjuka äldre. Genom MinDos vill vi bidra till att göra det enklare för alla som använder läkemedel i sin vardag, och åt deras anhöriga, att hålla ordning på läkemedelsbehandlingen, säger Karin Söderberg, kvalitetschef på Kronans Apotek.

Sifo-undersökningen som Kronans Apotek har genomfört visar även att många har upplevt problem med läkemedelsutbyte, 45 procent av respondenterna svarar att de har upplevt problem när deras läkemedel bytts ut. Detta kan medföra att man tar dubbel dos, man tar från båda förpackningarna, både den tidigare och den nya, när man i själva verkat bara ska ta från den ena. Med MinDos får man sin dagliga dos fördelad på ett korrekt sätt.

Om MinDos

Varje dospåse innehåller samtliga läkemedel som ska tas vid samma tillfälle. Påsen är märkt med personuppgifter, påsens innehåll och vilken tidpunkt som läkemedlen ska tas. Förutom att dosförpackade läkemedel kan förenkla livet för den som använder läkemedel i sin vardag och kanske har svårt att komma ihåg hur och när mediciner ska tas, så är det även ett bekvämt och effektivt sätt att ha koll på sina läkemedel, och inte minst enkelt för den som exempelvis ska ut och resa.

Lansering av pilot den 21 november

Den 21novemberlanseras en pilotversion av MinDos på tre apotek i Sundsvall. Tjänsten är kostnadsfri för de som testar men läkemedlen kostar som vanligt. Kronans Apotek har som ambition att lansera nationellt i mars 2020.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29 januari–5 februari 2019, på uppdrag av Kronans Apotek. Totalt intervjuades 1211 personer i åldern 75-95 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel. Ladda ner Sifo-rapporten här.

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek - ett apotek för alla! Kronans Apotek har över 300 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Haparanda i norr och cirka 2500 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08