Gå direkt till innehåll
Elisa Markula VD på Oriola och Hannes Hasselrot VD på Kronans Apotek
Elisa Markula VD på Oriola och Hannes Hasselrot VD på Kronans Apotek

Pressmeddelande -

Kronans Apotek och Apoteksgruppen går samman i ett nytt bolag.

Oriola och Euroapotheca har den 9 februari 2022 tecknat ett ramavtal om att förena respektive apoteksverksamhet i Sverige: Oriolas Kronans Apotek, och Euroapothecas Apoteksgruppen, till ett nytt bolag.

Det nya bolaget som ska etableras kommer att ha 470 apotek en komplett e-handel med apoteksvaror, motsvarande 2 300 heltidsanställda och en sammanlagd omsättning på cirka 1 140 miljoner euro, beräknat på försäljningen för 2020. Det nya bolaget förväntas bli den tredje största aktören på den svenska apoteksmarknaden sett till omsättning, med en beräknad sammanlagd marknadsandel på cirka 25 procent. Det nya bolaget kommer fokusera på att utveckla sin e-handel eftersom det är där tillväxten sker på apoteksmarknaden och det är dit kunderna söker sig i allt större omfattning. Affären beräknas också ge synergier främst genom lägre fasta kostnader.

Affären måste godkännas av Konkurrensverket och beräknas vara klar senast andra halvåret 2022.

Förutsättningarna på apoteksmarknaden i Sverige har förändrats under de senaste åren eftersom konsumenternas köpbeteende har skiftat mot mer onlineförsäljning. Den digitala transformationen har drivits av snabbt växande e-handel och har accelererats ytterligare av covid-19-pandemin. Utvecklingen har varit till fördel för rena e-handelsapotek och nya aktörer har kommit in på marknaden, samtidigt som traditionella apotekskedjor har satsat stort på e-handel.

"Vi är glada över att vi nu kan presentera den planerade sammanslagningen av Kronans Apotek och Apoteksgruppen. Den kommer att skapa betydande synergier inom apoteksverksamheten. Det nya företaget kommer under de kommande 2-3 åren att koncentrera sig på att plocka hem synergierna. Oriola kommer vara en aktiv ägare för att skapa bästa möjliga förutsättningar för det nya bolaget.” kommenterar Elisa Markula VD på Oriola.

”Det nya bolaget kommer att skapa nya möjligheter genom sin storlek på marknaden. Dessutom kommer den nya sammanslagna enheten att vara bättre rustad att konkurrera med växande e-handelskonkurrens och ge betydande synergier. Det nya bolaget kommer att bli en stark och relevant aktör på den svenska apoteksmarknaden, med en tydlig lokal närvaro, med essentiella digitala förmågor och en redan framgångsrik e-handel. I den omvälvande tid som apoteksmarknaden nu genomgår är detta en viktig utveckling som inte bara kommer att gynna bolaget utan också våra kunder.” säger Hannes Hasselrot, VD på Kronans Apotek.

Fakta om transaktionen

• Ett nytt bolag etableras, ägt till 50/50 procent av Oriola och Euroapotheca.

• Transaktionen beräknas skapa årliga synergieffekter på cirka 25 miljoner euro på EBITDA-nivå. Synergierna förväntas realiseras fullt ut i slutet av det tredje året efter stängning.

• Engångskostnader och investeringar relaterade till integration och hemtagande av synergier i det nya bolaget beräknas uppgå till cirka 25 miljoner euro.

• Transaktionen behöver konkurrensmyndigheternas godkännande och förväntas avslutas senast under andra halvåret 2022.

För mer information, ta del av Oriola pressmeddelande.

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek har över 320 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en e-handel som levererar snabbt till landets alla delar. Vi erbjuder produkter och tjänster inom recept, hälsa och skönhet anpassade efter dina behov. Besök oss på kronansapotek.se eller ditt närmaste Kronans Apotek.

Vårt syfte: Hälsa för livet genom att hjälpa alla att leva ett hälsosammare liv.

Vår mission: Vi erbjuder hållbara produkter och tjänster för hälsa och välmående.

Vår vision: På ett omtänksamt sätt möjliggör vi en friskare morgondag.

Presskontakt

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Presskontakt 0730-283030
Andreas Rosenlund

Andreas Rosenlund

Presskontakt Informationsdirektör 010-240 61 58

Relaterat innehåll