Gå direkt till innehåll
Erik Sjögren och Panu Routila
Erik Sjögren och Panu Routila

Pressmeddelande -

Oriola och Euroapotheca tillkännager tilltänkt VD och styrelseordförande för det planerade gemensamma apoteksföretaget i Sverige

Som tidigare meddelats den 9 februari har Oriola och Euroapotheca tecknat ett ramavtal om att slå samman de respektive apoteksverksamheterna Kronans Apotek och Apoteksgruppen till ett nytt bolag i Sverige

Nu har bolagen kommit överens om att Oriolas styrelseordförande Panu Routila är tilltänkt styrelseordföranden och att nuvarande VD för Apoteksgruppen, Erik Sjögren, är tilltänkt som VD för det nya bolaget. Katarina Gabrielson, VD för Oriola Corporation, kommer också ingå i styrelsen, medan kandidaterna till styrelsen från Euroapotheca kommer att nomineras längre fram.

Transaktionen måste godkännas av alla relevanta konkurrensmyndigheter.

Det nya bolaget som ska etableras kommer att ha över 470 kedjedrivna apotek, 44 franchisedrivna apotek och ett fullskaligt e-handelsapotek , över 2 300 heltidsanställda och en sammanlagd omsättning på 1 140 miljoner euro från och med 2020 i Sverige. Det nya bolaget blir den tredje största aktören på den svenska apoteksmarknaden sett till omsättning, med en beräknad sammanlagd marknadsandel på 25 procent.

Affären är villkorad av konkurrensmyndigheternas godkännande. EU-kommissionen har fattat beslut om en remissbegäran från parterna och har i det beslutat att hänskjuta ärendet i sin helhet för att prövas och slutligen beslutas av Konkurrensmyndigheten i Sverige (Konkurrensverket).

Båda parter arbetar i aktiv dialog med berörda myndigheter. Beslut om affären förväntas komma under andra halvåret 2022. Tills alla villkor är uppfyllda och fusionen är genomförd kommer Kronans Apotek och Apoteksgruppen att fortsätta verka helt separata och oberoende.

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek har över 320 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en e-handel som levererar snabbt till landets alla delar. Vi erbjuder produkter och tjänster inom recept, hälsa och skönhet anpassade efter dina behov. Besök oss på kronansapotek.se eller ditt närmaste Kronans Apotek.

Vårt syfte: Hälsa för livet genom att hjälpa alla att leva ett hälsosammare liv.

Vår mission: Vi erbjuder hållbara produkter och tjänster för hälsa och välmående.

Vår vision: På ett omtänksamt sätt möjliggör vi en friskare morgondag.

Presskontakt

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Presskontakt 0730-283030
Andreas Rosenlund

Andreas Rosenlund

Presskontakt Informationsdirektör 010-240 61 58

Relaterat innehåll