Gå direkt till innehåll
Foto: Evelina Rönnbäck
Foto: Evelina Rönnbäck

Pressmeddelande -

Kronans Apotek på Mänskliga Rättighetsdagarna

I samarbete med Farmaceuter Utan Gränser deltar Kronans Apotek idag i ett seminarium om läkemedel och mänskliga rättigheter

Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, är Nordens samlade mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med mänskliga rättigheter. Under en av konferensdagarna, den 16 november, arrangerar Farmaceuter utan Gränser (FuG) seminariet ”Medicines and human rights – a global perspective” med Kronans Apotek inbjuden i panelen.

-Årets tema för MR-dagarna är Rätten till Hälsa och därför en självklar plats för Kronans Apotek att medverka, berättar Frida Hemmingsson, Miljö- och hållbarhetschef på Kronans Apotek.

-FN:s hållbarhetsmål syftar till att säkerställa ett hälsosamt liv för alla och främja människors välbefinnande och alla åldrar. Ändå beräknas att uppemot en tredjedel av världens befolkning inte har tillgång till eller kan köpa viktiga läkemedel regelbundet. Medan hälsoområdet utvecklas i många länder, är mediciner i utvecklingsländer ofta otillgängliga eller olämpliga. Att förbättra tillgången till läkemedel och behandling är helt nödvändigt för människors hälsa ur ett globalt perspektiv, framhåller Frida.

Kronans Apotek i panelen

Andreas Rosenlund, Informationsdirektör, representerar idag Kronans Apotek i en panel tillsammans med Andrew Bambala från Karolinska Institutet. Andrew Bambala kommer från Zambia och har även arbetat inom FN.

-Det finns många aspekter på mänskliga rättigheter och användning av läkemedel, konstaterar Andreas Rosenlund.

Förutom tillgång till läkemedel kommer även förfalskade läkemedel och antibiotikaresistens att diskuteras.  

- Bristen på läkemedel har blivit en växande fråga inom Sverige och EU. Det är viktigt att vi som apoteksaktör är med i debatten, samverkar med andra organisationer och även bidrar till att sprida kunskap till allmänheten. MR-dagarna är ett samlande forum för detta, säger Andreas.


Årets MR-tema ”Rätten till Hälsa”

Årets MR-konferens på temat Rätten till Hälsa pågår under tre dagar med 170 programpunkter och över 80 organisationer som var på plats på utställartorget. Hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet och utgångspunkten för diskussionerna var hur en jämlik hälsa kan uppnås både nationellt och internationellt– bland annat arrangerades samtal på temat klimat och hälsa. Flera seminarier berör också tillgången till läkemedel som en fundamental förutsättning i arbetet med mänskliga rättigheter för människors hälsa.

Kronans Apoteks samarbete med Farmaceuter Utan Gränser

Seminariet om läkemedel och mänskliga rättigheter är ett exempel på Kronans Apoteks fördjupade samarbete med FuG.

-Under hösten har Kronans Apotek haft ett gemensamt event med FuG på Farmaforum och vi kommer även att vara co-host för ett av Apoteksforums mingeltema om antibiotikaresistens, då FuG arrangerar forumets mingel. Planen är att fortsätta och fördjupa samarbetet ännu mer under nästa år, avslutar Frida Hemmingsson, Miljö- och hållbarhetschef på Kronans Apotek.

Läs mer om MR-dagarna här.

Läs mer om Farmaceuter Utan Gränser här.

Ämnen

Regioner


Kronans Apotek vill att kunderna ska känna sig friskare på insidan och vackrare på utsidan. Kronans Apotek har över 300 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Haparanda i norr och cirka 2500 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08