Gå direkt till innehåll
Kronans Apotek storsatsar på Drop-in för enklare vårdtjänster
Kronans Apotek storsatsar på Drop-in för enklare vårdtjänster

Pressmeddelande -

Kronans Apotek storsatsar på Drop-in för enklare vårdtjänster

Drygt fyra av fem kan tänka sig att vända sig till apoteken för enklare vårdärenden, enligt en färsk Sifo-undersökning på uppdrag av Kronans Apotek. Det är en av anledningarna till att Kronans Apotek nu väljer att satsa stort på nya Drop in-tjänster. Under 2019 ska totalt tio stycken drop in-mottagningar öppnas och i veckan slås portarna upp i Stockholm och Malmö.

Kronans Apotek har sedan början av 2019 börjat erbjuda patienter enklare vårdärenden på Drop-in. Nu utökas satsningen och under året ska runt tio drop-in mottagningar öppnas. Kronans Apotek, som vill vara en ledande aktör i utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård, samarbetar med Doktor.se för att hjälpa patienter att undvika onödiga läkarbesök och snabbt hamna på rätt plats i vården.

– Kronans Apotek är en av apotekskedjorna som idag avlastar sjukvården med enklare vårdtjänster på drop-in. Förutom att det bidrar till att lösa tillgänglighets- och köproblematiken är apotekens farmaceuter den enda vårdpersonal som ser patienternas totala läkemedelsförskrivning, vilket minskar risken för felmedicinering, säger Anders Torell, Vd Kronans Apotek .

Enligt en ny Sifo-undersökning, som beställts av Kronans Apotek, uppger fler än fyra av fem att de kan tänka sig att vända sig till apoteken för enklare vårdärenden. Något fler män (85 %) än kvinnor (78 %) är positiva till detta. På frågan om vilka typer av tjänster man kan tänka sig att gå till apoteket för, svarar flest blodtrycksmätning (81 %). Drygt tre av fyra (76%) svarar vaccinationer mot exempelvis TBE, lunginflammation, influensa och vanliga utlandssjukdomar. Cirka 58 procent uppger att de kan tänka sig att gå till apoteken för att göra en undersökning av vitamin- och mineralbrist.

I samma undersökning framkommer att svenskarna upplever långa vårdköer (69 %) som det det största problemet inom svensk sjukvård idag, följt av dålig tillgänglighet (39 %) och för många olika kontaktpersoner (35 %).

Från undersökningen:

Kan du tänka dig att vända dig till ett apotek för att hantera enklare vårdärenden på drop-in (med enklare vårdärenden menas exempelvis vaccinering, mätning av blodtryck, leverfläckskoll etc)?

Ja82%

Nej13%

Vet ej6%

Bas1 053

Vilka enklare vårdtjänster skulle du kunna tänka dig att genomföra på ett apotek?

Mäta blodtrycket81%

Vaccinering 76%

Undersökning av Vitamin- och mineralbrist58%

Undersöka leverfläckar55%

Blodprov för diagnosticering av olika sjukdomar42%

Mät kroppssammansättning/visceralt fett41%

Synundersökning50%

Lungfunktionstest37%

Hälsoanalys41%

Screening för prostatacancer18%

Genetisk analys av DNA22%

Övrigt/annat2%

Inga7%

Vet ej3%

Vilka anser du är de största problemen med svensk sjukvård just nu?

Långa vårdköer69%

Dålig tillgänglighet39%

För många olika kontaktpersoner35%

Feldiagnostisering/Felmedicinering16%

Språkförbristningar15%

Dåligt bemötande8%

Annat19%

Inget2%

Vet ej3%

Bas 1 053

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22-25 augusti 2019.

Totalt intervjuades 1053 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek vill att kunderna ska känna sig friskare på insidan och vackrare på utsidan. Kronans Apotek har över 300 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Haparanda i norr och cirka 2500 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef 0730-283030
Mickaela Borg

Mickaela Borg

Presskontakt PR-ansvarig 072-0503473

Relaterat innehåll