Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kronans Droghandel inför sluta röka-ruta

Den andra januari inför Kronans Droghandel sluta röka-rutor för att underlätta för de som vill sluta röka. Nikotin är ett av de mest beroende framkallande ämnen vi känner till och förklara varför det är så svårt att sluta röka. För att klara att bryta sitt beroende behöver man stöd. 

I Kronans Droghandels sluta röka-rutor finns receptfria läkemedel som underlättar för dem som vill sluta röka, information och viktigast av allt, medarbetare på Kronans Droghandel som kan ge råd till den som vill sluta röka.

För den som ska sluta röka finns tre viktiga framgångsfaktorer:

1) den egna motivationen

2) omgivningens stöd

3) professionell rådgivning i kombination med läkemedel

- Den egna motivationen måste förstås komma från dig själv, men de andra två kan du få hjälp av på apotek, säger Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.

Cigarettrök innehåller mer än 4 000 kemikalier och många av dem är cancerframkallande. Särskilt polycykliska aromatiska kolväten och nitrosaminer ligger sannolikt bakom både lungcancer och andra cancerformer. Nikotinet i sig är inte giftigt, men starkt beroendeframkallande. Nikotinruset kommer snabbt och gör att hjärnan genast börjar producera dopaminer, en signalsubstans som styr vårt humör och våra lustkänslor. Hjärnan börjar snabbt förvänta sig en regelbunden tillförsel av nikotin och drabbas av abstinenssymptom om den vanliga dosen uteblir. Nikotin är beroendeframkallande främst på grund av att det når hjärnan så snabbt och i så hög dos vid cigarettrökning.

- Det är detta mönster som måste brytas. Rådgivning och läkemedel är bra kombinationer för att öka chanserna att lyckas. Kronans Droghandel har också en SMS-tjänst som kan underlätta för den som vill sluta röka där man kan lägga upp egna påminnelser om när man ska ta sina läkemedel, säger Carin Svensson.

Här finns Kronans Droghandels SMS-påminnelse

För mer information, kontakta:
Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel, 010 240 61 13
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010 240 61 58

 

 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kronans Droghandel ägs till 80 procent av Oriola-KD och till 20 procent av Kooperativa Förbundet och har cirka 1 300 anställda. Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 200 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08