Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mors Dag - var fjärde kvinna orolig för sitt hjärta

På söndag är det Mors Dag. Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor i Sverige. En ny Sifo-undersökning visar att fler än var fjärde kvinna är orolig för sitt hjärta. Stress är en orsak, men även insikt i att man sover och motionerar för lite. Samtidigt är kunskapen låg då 65 procent av kvinnorna inte vet, eller tror att det är mer vanligt, att män drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Undersökningen, som 598 kvinnor svarat på, har genomförts av Kronans Droghandel i samarbete med Sifo.

På söndag är det Mors Dag. En dag då vi ska uppmärksamma och ta hand om våra mammor lite extra. Allt för många går förlorade i hjärt- och kärlsjukdomar som är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i Sverige. Kronans Droghandels undersökning visar att 42 procent av kvinnorna är oroliga för sitt hjärta. Orsakerna kan vara många, men 39 procent säger att de någon gång haft ont i hjärtat av stress. 
- Många av kvinnorna i vår undersökning tycker att de motionerar och sover för lite samt stressar för mycket.  Viktigt att veta är att hjärtinfarkter för kvinnor under 55 år ökar dramatiskt. Många drabbas av högt blodtryck på grund av det man slarvar mest med som kost, stress och lite motion. Högt blodtryck känner man inte av att man har, men det går enkelt att få koll på med en blodtrycksmätare, säger Christian Vallentin, receptchef på Kronans Droghandel.

Topplista: detta slarvar kvinnor med mest
Kvinnor som svarat ”jag håller helt med” eller ”jag håller delvis med” i följande påståenden:

1.Jag motionerar för lite
34 %
2.Jag stressar för mycket
26 %
3.Jag sover för lite
24 %
4.Jag är överviktig
23 %
5.Jag äter för ohälsosam mat
12 %
6.Jag röker
9 %
7.Jag dricker för mycket alkohol
4 %

Kvinnor har låg kunskap om kvinnohjärtat
Kronans Droghandels undersökning visar även att kvinnor har dålig kunskap om sina hjärtan. Man vet att det går att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, men samtidigt säger var fjärde kvinna (25 procent) att män drabbas mer ofta. 40 procent säger att de inte vet. 35 procent vet inte om att det är mer brått om att åka till sjukhus vid stroke än vid hjärtinfarkt. Och 23 procent av kvinnorna tror att det är tvärt om.

Var femte kvinna äter idag någon form av medicin för hjärta och kärl. Det vanligaste är blodtryckssänkande som nästan var femte kvinna (18 procent) säger att de äter.

Om Kronans Droghandels satsning Alla Hjärtans år
Hjärt- och kärlsjukdomar är ett utbrett folkhälsoproblem och den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Med satsningen ”Alla Hjärtans år” vill Kronans Droghandel öka kunskapen om hjärt- och kärlsjukdomar, dess riskfaktorer och läkemedel. Ytterligare en viktig del i satsningen är att Kronans Droghandel tar en ännu aktivare roll vad gäller rådgivning för att stötta människor på deras väg mot en bättre hälsa.

För mer information och om du vill ta del av hela undersökningen, kontakta:
Christian Vallentin, receptchef Kronans Droghandel
Tfn: 010-240 61 26, 0722-00 92 26, E-post: christian.vallentin@kronansdroghandel.se

Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans DroghandelTfn: 010-240 61 58, E-post: andreas.rosenlund@kronandsdroghandel.se

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Kronans Droghandel och Sifo under perioden 11 – 18 januari 2013. Undersökningen är gjord i SIFOs slumpmässigt rekryterade webbpanel. Totalt svarade 1 246 personer i åldern 16-79 år. Av dessa var 598 kvinnor och 648 män.

Ämnen

Kategorier


Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 220 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet. Kronans Droghandel ägs av Oriola-KD och har cirka 1 300 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08