Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny Luskarta visar var lössen härjar

Huvudlöss har sin högsäsong i samband med att semestrar och lov tar slut och förskolor och skolor fylls med barn. Det är då lössen brukar sprida sig som mest och bli ett gissel framför allt för barn. Kronans Droghandel har tagit fram en Luskarta som visar var vi ökar försäljningen mest av lusprodukter så det ska bli enklare att se var i landet lössen sprids.

Löss är vanligast på barn upp till tio år som går på förskola eller skola. Lössen sprids från hår till hår och överlever inte mer än något dygn utanför människan. 

Kronans Droghandel presenterar nu inför skolstarten en Luskarta som visar försäljningsförändringen av lusprodukter på Kronans Droghandel apotek. På det sättet ger kartan en bild över var förekomsten av löss ökar mest just nu. Då ger det också en möjlighet för de som vill förebygga ett angrepp eller börja luskamma sina barn

- Det är viktigt att behandla sina barn och sig själv om man får löss. Lössen kan ge upphov till klåda som i sin tur ger eksemliknande sår. De är också obehagliga i sig, men de sprider inte andra sjukdomar, säger Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.

För att upptäcka löss, kamma ditt och ditt barns hår regelbundet, delta i avlusningsdagar om de anordnas på förskola eller skola. Om du fått löss, gör så här: 

Steg 1: Gå igenom håret med en luskam.
Steg 2: Behandla hår och hårbotten med ett lusborttagningsmedel. Fortsätt kamma håret varje dag.
Steg 3: Upprepa behandlingen med lusborttagningsmedel efter 7-10 dagar.

Förra året ändrade Läkemedelsverket rekommendationerna för vilka produkter som främst ska användas för att bli av med löss. Tidigare var förstavalet preparat som innehöll insektsgifter, men det upptäcktes att lössen blev resistenta mot dessa gifter. De preparat som nu rekommenderas fungerar genom att lössen kvävs genom att de oljas in, antingen med en silikonbaserad olja eller en vegetabilisk och eterisk olja.

Det finns även produkter som kan användas för att förebygga angrepp av löss.

För mer information, kontakta:
Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel, 010 - 240 61 13
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010 - 240 61 58

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 190 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet. Kronans Droghandel ägs till 80 procent av Oriola-KD och till 20 procent av Kooperativa Förbundet och har cirka 1 300 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08