Gå direkt till innehåll
Risk för brist på läkemedel och högre priser

Pressmeddelande -

Risk för brist på läkemedel och högre priser

De långsiktiga konsekvenserna av TLVs, Tandvårds och läkemedelsförmånsverkets, linje kring parallellimporterade varor från EU riskerar att leda till brist på läkemedel och högre priser skriver Stig Tornell VD, och Andreas Rosenlund, informationsdirektör, Kronans Apotek, på Dagens Medicins debattsida idag.
- Myndigheten har valt en snäv tolkning av regelverket vilket kan få långtgående effekter för tillgänglighet och pris på läkemedel för receptkunderna. Därför har vi överklagat deras beslut till förvaltningsrätten, konstaterar Stig Tornell, VD på Kronans Apotek.


Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har fattat två beslut för Kronans Apotek som handlar om läkemedel och medicintekniska produkter som parallellimporterats från EU. Det är alltså samma produkt från samma tillverkare, men som inhandlats till ett lägre pris inom EU och som sålts med lite högre marginal för apoteken. De långtgående konsekvenserna av TLVs beslut kommer bli omfattande:

  1. Vi kommer att få högre priser på läkemedel på apoteken. Om ett läkemedelsbolag i Sverige sätter i system att sänka sitt pris en gång per månad under en längre tid kommer de parallellimporterade läkemedlen från EU att slås ut. Färre leverantörer kommer att innebära högre priser.
  2. Vi riskerar att få brist på läkemedel när apoteken måste sälja det billigaste parallellimporterade läkemedlet på marknaden, istället för att apoteken får sänka priset på det läkemedel de har på hyllan och sälja det. Det kommer att leda till bristsituationer på läkemedel på apoteken.
  3. Parallellimporterade läkemedel från EU står för en stor andel av apotekens lönsamhet. Fallande lönsamhet kommer att innebära effektiviseringar på apoteken och ökat behov av att sälja andra lönsamma produkter. Vi kommer helt enkelt få mer av annat än läkemedel på apoteken och färre händer kommer behöva göra mer.

    - Vi känner oro för konsekvenserna för kunderna. Därför har vi valt att överklaga TLVs beslut till förvaltningsrätten, säger Stig Tornell, VD på Kronans Apotek.

För ytterligare information kontakta:
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Apotek, 010-240 61 58, e-post: andreas.rosenlund@kronansapotek.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kronans Droghandel Apotek AB är ett modernt apotek som verkar för kunden i tiden. Apoteken kännetecknas av ett positivt kundbemötande och ett attraktivt sortiment. Apotekskedjan har över 300 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Haparanda i norr och cirka 2500 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08