Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Staden där förkylningen ökar mest just nu: Piteå

I förra veckan ökade Kronans Droghandels försäljning av förkylningsprodukter mest i Piteå med omnejd. Totalt med 126 procent jämfört med en normal försäljningsvecka. Det visar Kronans Droghandels Förkylningskarta.

En förkylning går inte att bota eftersom den orsakas av virus, men det finns en hel del man kan göra för att lindra sin förkylning. Nässprayer, sockerfria halstabletter, näsdukar, slemlösande och hostdämpande hostmedicin, smärtstillande och lenande halstabletter, är bara några av de produkter som finns på apotek som hjälper till att lindra en förkylning.                   

- Generellt kan vi se att förkylningssäsongen inte tycks ha kommit igång riktigt än. Troligen på grund av milt väder i stora delar av landet. När kylan kommer mer på allvar brukar förkylningarna också bryta ut, säger Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.

Kronans Droghandels Förkylningskarta registrerar försäljningen av produkter som lindrar förkylning. På Förkylningskartan finns också allt man behöver veta om VAB och hur man håller sitt sjuka barn på gott humör. Där finns även ett twitter-flöde och tips på hur man förebygger en förkylning.

Här nedan följer några tips för att lindra förkylningssymtom: 

Hosta
1) Drick mycket, varm dryck är lenande för svalg och luftvägar och lindrar hostan. Ha ett glas vatten till hands vid sängen om du hostar på natten. Om du är täppt i näsan och andas genom munnen blir luftvägarna torra och du hostar ännu mer.
2) Sov med huvudet och överkroppen högt och använd avsvällande nässpray.
3) Undvik att röka eftersom röken irriterar luftvägarna och gör hostan värre och mer långvarig.
4) Om man hostar segt slem finns slemlösande hostmedicin och om man har ret- eller torrhosta finns hostdämpande medicin. 

Ont i halsen
1) Att dricka varm eller kall dryck kan lindra besvären tillfälligt. Prova gärna sockerfria halstabletter som lenar i munhåla och svalg.
2) Vid heshet; vila rösten så mycket som möjligt. Undvik att prata och framförallt att viska.
3) Undvik att röka.
4) Man kan använda smärtstillande och/eller bakteriehämmande sugtabletter. Har man mycket ont kan man även ta vanliga värktabletter. Det finns också desinficerande gurgel-vatten som kan lindra och friska upp.

Snuva och nästäppa
1) För att lindra snuvan kan du sova med huvudet och överkroppen högt. Då minskar svullnaden i slemhinnan.
2) Prova att skölja näsan med koksaltlösning innan sänggåendet.
3) Använd mjuka pappersnäsdukar som inte irriterar huden runt näsan.
4) Om snuvan är långvarig skall du inte använda avsvällande nässpray/näsdroppar, eftersom de kan göra dig ännu mer täppt i nästan om du använder dem i mer än tio dagar.
5) Det finns nässpray med sesamolja om slemhinnan är torr och kliar, eller om man har segt sekret så kan man använda koksaltlösning och slemlösande tabletter.

Länk: Förkylningskartan

För mer information, kontakta:
Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel, 010 240 61 13
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010-240 61 58, 070-359 61 58

Ämnen

Regioner


Kronans Droghandel ägs till 80 procent av Oriola-KD och till 20 procent av Kooperativa Förbundet och har cirka 1 300 anställda. Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 215 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08