Gå direkt till innehåll
Tydlig försäljningsökning av nikotinläkemedel sedan rökförbudet infördes

Pressmeddelande -

Tydlig försäljningsökning av nikotinläkemedel sedan rökförbudet infördes

Sedan rökförbudet infördes den 1 juli i år har försäljningen av nikotinläkemedel hos Kronans Apotek ökat tydligt. 7 % fler förpackningar av nikotinläkemedel såldes under juli månad jämfört med samma period förra året. Nikotintuggummin är den produkt som ökat allra mest.

En Sifo-undersökning som gjordes av Kronans Apotek innan rökförbudet infördes visade bland annat att tre av fyra svenskar anser att det är positivt med det utökade förbudet. Bland rökarna tyckte en av fyra att det var bra och bland ”feströkarna” var siffran hela 58 procent. Färsk försäljningsstatistik från Kronans Apotek visar nu att försäljningen av nikotinläkemedel ökat.

Kronans Apoteks siffror visar att den totala volymförsäljningen av nikotinläkemedel ökade med 7% under juli månad jämfört med juli 2018. Jämförs juli månad med juni månad 2019 är ökningen 12%.

Försäljningen av i stort sett alla typer av nikotinläkemedel; Dagplåster, Dygnsplåster, Inhalator, Munhåleplåster, Munhålespray, Resoriblett, Sugtablett och Tuggummin har ökat. Tuggummin är den kategori som ökat allra mest och då med 5% jämfört med samma period förra året.

Uppsala län är det län där försäljningsvolymen ökat allra mest:

  • Uppsala 67%
  • Kronoberg 16%
  • Halland 16%
  • Norrbotten 15%
  • Sörmland 13 %

-Nikotinläkemedel kan underlätta för den som vill sluta röka men vi har självklart inte som mål att maximera försäljningen av nikotinläkemedel. Vi vill snarare hjälpa människor att bli helt fria från sitt nikotinberoende. Därför kombinerar vi försäljningen av nikotinläkemedel med rådgivning, både i våra fysiska apotek runt om i landet och online, säger Anders Torell, VD på Kronans Apotek

Nikotinläkemedel lindrar abstinensbesvär och sug efter nikotin och hjälper till att stå emot begäret att röka eller snusa. Hur mycket, hur litet eller vilken produkt man ska börja med, när man ska börja ta lägre doser för att bli helt fri från nikotinberoendet beror ofta på personens tidigare tobaksvanor.

-Våra fantastiska farmaceuter och egenvårdsspecialister erbjuder gärna råd och kunskap runt nikotinläkemedel för att kunden ska få en så bra start på sin rökavvänjning som möjligt. Genom vår partner Doktor.se kan man även få ytterligare hjälp och stöd hela vägen, avslutar Anders Torell. 

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek vill att kunderna ska känna sig friskare på insidan och vackrare på utsidan. Kronans Apotek har över 300 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Haparanda i norr och cirka 2500 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08

Relaterat innehåll