Gå direkt till innehåll
Unik satsning på diabetesrådgivning via SMS och telefon kan spara pengar åt samhället

Pressmeddelande -

Unik satsning på diabetesrådgivning via SMS och telefon kan spara pengar åt samhället

Som första apotek i landet erbjuder nu Kronans Apotek sina diabeteskunder läkemedelsdialog och rådgivning via SMS eller telefonsamtal.
- Genom samtal och SMS till diabeteskunden så påminns kunden om att ta sina läkemedel. Denna nya tjänst kommer att innebära en ökad följsamhet för många som idag medicineras mot diabetes typ 2, säger Sandra Lidberg, apotekare och kategorichef recept på Kronans Apotek.

Idag finns det knappt 400 000 diabetespatienter i Sverige.90 procent av dessa patienter har den formen av diabetes som kallas för typ 2 diabetes. Merparten av dessa patienter medicinerar med hjälp av tabletter och uppemot 50 procent av dessa beräknas använda sina läkemedel på ett felaktigt sätt.

Den nya SMS- och telefontjänsten innebär att alla kunder med diabetes typ 2 som hämtar ut tabletter på något av Kronans Apoteks drygt 300 apotek kommer att erbjudas, att via SMS eller telefonsamtal, få återkommande rådgivning och påminnelser om att använda sin diabetesmedicin. Det innebär alltså att kunden kan bli påmind om att använda sina läkemedel på ett korrekt sätt även mellan sina besök på apotek. Under en sex månaders period kommer kunden att bli påmind tre gånger om användningen av sina läkemedel.

- Vår förhoppning är att denna nya SMS- och telefontjänst på sikt kommer att innebära att fler diabeteskunder blir bättre på att ta sin diabetesmedicin. Vi vet att felaktig läkemedelsanvändning kostar samhället mellan 10-15 miljarder kronor per år. Genom den här tjänsten bidrar vi till att minska denna kostnad säger Sandra Lidberg och fortsätter.

- Idag är det så många som 50 procent av personer med diabetes typ 2, som använder sina läkemedel på ett felaktigt sätt. Vi räknar med att vår nya tjänst kommer att innebära att fler diabeteskunder tar sina läkemedel på rätt sätt. På sikt kan det få till följd att samhället gör stora besparingar i och med att allt fler kunder kommer att använda sina diabetesläkemedel korrekt. De mår bättre och undviker förhoppningsvis att drabbas av komplikationer av sin sjukdom.

För ytterligare information, kontakta:
Sandra Lidberg, kategorichef recept Kronans Apotek, 0722 153 977
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Apotek, 010 240 61 58

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kronans Droghandel Apotek AB är ett modernt apotek som verkar för kunden i tiden. Apoteken kännetecknas av ett positivt kundbemötande och ett attraktivt sortiment. Apotekskedjan har över 300 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Haparanda i norr och cirka 2500 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08