Gå direkt till innehåll
Apoteket Kronans Droghandel börjar sälja choklad

Pressmeddelande -

Apoteket Kronans Droghandel börjar sälja choklad

Som en av Sveriges första apotekskedja kommer Kronans Droghandel börja sälja mörk choklad med start 16 maj. Chokladen är fair trade-märkt och har över 70 procents kakaohalt. Förutom att den är god finns flera studier som visar att mörkchoklad också har positiva hälsoeffekter, något som ytterligare motiverar chokladens plats på apotek.

Livsmedel på apotek är inte särskilt vanligt i Sverige även om alla apotek med självaktning säljer glykos, saffran, senap och andra livsmedel till jul.

Nu tar dock Kronans Droghandel ytterligare ett steg i denna riktning och börjar sälja choklad på alla sina apotek. Det är en mörk fair trade-märkt choklad med 70 procents kakao tillverkad av Anthon Berg. Den kommer finnas i två smaker, ren mörk choklad och lingon.

Idag finns en rad olika studier som har pekat på att mörkchoklad kan ha positiva hälsoeffekter. Den innehåller mineraler som magnesium och järn. Flavonoiderna kan skydda blodkärlen och teobromin i choklad är en substans som kan göra att vi mår bättre.

- Även om det finns en rad positiva hälsoeffekter av att äta mörkchoklad så ser vi det snarare som något man kan unna sig. Även när det gäller choklad finns det givetvis begränsningar när det gäller dosering, för mycket choklad kan ha negativa hälsoeffekter. Vi tycker ändå att mörkchoklad har sin givna plats även på våra apotek. Och ska man äta någon godsak så är mörk choklad ett av de bättre alternativen, säger Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.

Priset blir cirka 23 kronor för en 100 grams chokladkaka.

Kakao har troligen använts av olmekerna, en folkgrupp som bodde i Mellanamerika cirka 1 500 före Kristus och kakaon kom till Europa genom den Spanska kolonialiseringen av Mellanamerika. Historiskt har kakao använts terapeutiskt för en rad krämpor.

Bilaga nedan: Fakta om Kronans Droghandel

För mer information, kontakta:
Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel, 010 240 61 13 
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010-240 61 58

Bilaga

Fakta om Kronans Droghandel


– Kronans Droghandel grundades redan 1907 av apotekaren Gustaf Bernström på det anrika apoteket Kronan i Göteborg, och har försörjt apoteken i Sverige med läkemedel och andra apoteksprodukter i över hundra år.

– På den tiden såldes bland annat farmaceutiska preparat, mineralvatten, specialiteter, förbands- och sjukvårdsartiklar, glasvaror och maltextrakt.

– I dag erbjuder Kronans Droghandel läkemedel och ett modernt sortiment med bland annat hälso- och hudvårdsprodukter.

– Ordet drog kommer ursprungligen av tyskans droge. Drog var samlingsnamnet för oberedda läkemedel, främst från växtriket, och är i många länder förknippat med apoteksprodukter.

Ämnen


Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 190 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet. Kronans Droghandel ägs till 80 procent av Oriola-KD och till 20 procent av Kooperativa Förbundet och har cirka 1 300 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08