Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Håll koll på förkylningen med Förkylningskartan

Kronans Droghandels förkylningskarta visar var försäljningen av förkylningsprodukter ökar mest. På så sätt kan man se var förkylningarna är i antågande och vilken som är Sveriges mest förkylda stad . Givetvis finns också massor med tips och råd om hur man förebygger och lindrar sin förkylning.

– Det är inte ovanligt att man som vuxen blir förkyld en till två gånger per år och barn ännu oftare. Höstförkylningarna har redan satt fart i och med att skolor och förskolor startat. På förkylningskartan kan man följa förkylningarnas utbredning över landet, säger Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.

Förkylningskartan fungerar ungefär som en väderkarta, fast istället frö väder visas var förkylningarna ökar mest. På sajten finns det också tips på hur man kan förebygga och lindra sin förkylning. Råden och tipsen presenteras i samarbete med Netdoktor.se. Några enkla råd:

    • En god handhygien är viktig för att undvika en förkylning. Det är vanligast att man får viruset på händerna och sen smittar sig själv genom att pilla sig i ansiktet som i näsan, ögonen och munnen.
    •  När man väl insjuknat är det bästa man kan göra att:

        • vila så att kroppen kan ta hand om viruset

        • få i sig mycket vätska

        • använda engångspappersnäsdukar

        • göra nässköljning med saltvatten

Det finns också andra sätt att dämpa symtomen genom olika produkter som hostmedicin, slemlösande nässprayer, halstabletter med mera.

– Den som är förkyld bör lyssna på kroppen, vila och dämpa förkylningssymtomen. Om förkylningssymtomen inte ger sig på en till två veckor bör man uppsöka läkare. Man behöver också vara uppmärksam på andra följdsjukdomar som inflammationer i öron, ögon, bihålor, hals eller luftvägar, säger Carin Svensson.

Förkylningskartan baserar sig på försäljningsstatistik över 15 förkylningsprodukter som nässprayer, hostmedicin och halstabletter på Kronans Droghandels över 200 apotek.

Länk: Här hittar du förkylningskartan
Bilaga nedan: Fakta om Kronans Droghandel

För mer information, kontakta:
Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel, 010-240 61 13, 070-589 02 13
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010-240 61 58

Bilaga
Fakta om Kronans Droghandel


– Kronans Droghandel grundades redan 1907 av apotekaren Gustaf Bernström på det anrika apoteket Kronan i Göteborg, och har försörjt apoteken i Sverige med läkemedel och andra apoteksprodukter i över hundra år.

– På den tiden såldes bland annat farmaceutiska preparat, mineralvatten, specialiteter, förbands- och sjukvårdsartiklar, glasvaror och maltextrakt.

– I dag erbjuder Kronans Droghandel läkemedel och ett modernt sortiment med bland annat hälso- och hudvårdsprodukter.

– Ordet drog kommer ursprungligen av tyskans droge. Drog var samlingsnamnet för oberedda läkemedel, främst från växtriket, och är i många länder förknippat med apoteksprodukter.

Ämnen

Kategorier


Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 200 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet. Kronans Droghandel ägs till 80 procent av Oriola-KD och till 20 procent av Kooperativa Förbundet och har cirka 1 300 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08