Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kronans Droghandel inför nya yrkesprofiler

Kronans Droghandel inför nya yrkesprofiler för alla medarbetare på apotek. Målet är att lyfta fram den bredd i kompetensen som finns bland Kronans Droghandels medarbetare. De nya yrkesprofilerna är Läkemedelsspecialister, Egenvårdsspecialister och Säljare.

På apotek jobbar farmaceuter med mellan tre till fem års utbildning om läkemedel, hur de verkar och hur de kan användas på bästa möjliga sätt. På Kronans Droghandels apotek finns också många medarbetare med kunskap om egenvård och friskvård och det är något som lyfts fram med de nya yrkesprofilerna. 

-       Vi har mycket kompetenta medarbetare som vi är stolta över och vill värna om. Det gör vi nu genom att lyfta fram alla våra specialister och bli tydligare internt, mot kunder och framtida medarbetare, säger Ninni Skagerfält, HR-direktör på Kronans Droghandel.

Historiskt har det funnits en rad olika benämningar på medarbetarnas roller på ett apotek: kassapersonal, hälsocoacher, rådgivare, rådgivare receptfritt, allmän farmaceutisk specialist, säljare i direkt service och i utökad service.

-       Vi har nu renodlat alla dessa roller till tre yrkesprofiler. På så sätt för vi en tydlighet som är väldigt bra och som hjälper oss att nå våra strategiska mål. Givetvis kommer alla medarbetare utföra attraktiva tjänster för kunderna som inte specificeras i yrkesprofilerna, säger Ninni Skagerfält.

De tre yrkesprofilerna är:

Läkemedelsspecialist. Är farmaceuter med tre till fem års utbildning. De har tung kompetens inom läkemedel. Arbetsuppgifterna är rådgivning och försäljning av receptbelagda läkemedel, receptfria mediciner och egenvårdsprodukter.

Egenvårdsspecialist. Är apotekstekniker och medarbetare med annan relevant utbildning som till exempel undersköterska med kompletterad egenvårdsutbildning. Genom yrkesprofilen egenvårdsspecialist lyfter vi fram medarbetarnas kunskaper och vårt egenvårdssortiment. De jobbar med försäljning av receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter.

Säljare. Är våra apoteksassistenter och kassapersonal med erfarenhet från service och sälj. De jobbar med service och försäljning av handelsvaror.

För mer information, kontakta:
Ninni Skagerfält, HR-direktör Kronans Droghandel, 010 240 61 22
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010 240 61 58, 070359 61 58

Bilaga

Fakta om Kronans Droghandel

– Kronans Droghandel grundades redan 1907 av apotekaren Gustaf Bernström på det anrika apoteket Kronan i Göteborg, och har försörjt apoteken i Sverige med läkemedel och andra apoteksprodukter i över hundra år.

– På den tiden såldes bland annat farmaceutiska preparat, mineralvatten, specialiteter, förbands- och sjukvårdsartiklar, glasvaror och maltextrakt.

– I dag erbjuder Kronans Droghandel läkemedel och ett modernt sortiment med bland annat hälso- och hudvårdsprodukter.

– Ordet drog kommer ursprungligen av tyskans droge. Drog var samlingsnamnet för oberedda läkemedel, främst från växtriket, och är i många länder förknippat med apoteksprodukter.

Ämnen


Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 180 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet. Kronans Droghandel ägs till 80 procent av Oriola-KD och till 20 procent av Kooperativa Förbundet och har cirka 1 300 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08