Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pilotprojekt för bättre läkemedelsanvändning för diabetiker

Kronans Droghandel och Sanofi har genomfört ett gemensamt projekt för att se om det går att förbättra diabetespatienters läkemedelsanvändning genom samtal, sms och mail. Projektet genomfördes på 15 Kronans Droghandels apotek i Södermanland, Västmanland och Västra Götaland och erfarenheterna är positiva.

Att många patienter inte följer sin läkemedelsbehandling är ett stort problem för samhället. Uppskattningsvis kostar det någonstans mellan 10-20 miljarder kronor per år att patienter inte tar sina läkemedel på rätt sätt.

Kronans Droghandel och Sanofi genomförde under 2010 och 2011 ett gemensamt projekt för att öka diabetespatienters kunskap om sin läkemedelsbehandling. Projektet, som utformades som ett 6 månader långt rådgivnings- och stödprogram, genomfördes på 15 Kronans Droghandel apotek. Deltagande kunder använde läkemedlen Lantus (insulin glargin) eller Apidra (insulin glulisin). De kunder som ville delta i projektet fick stöd från apoteken genom samtal, sms och mail. Målet var att motivera kunderna, ge råd kring kost och motion, påminna om att det var dags för uttag och bjuda in till besök på apotek.

Av de kunder som deltog under hela programmet så var 80 procent mycket nöjda med det stöd de fick och hade rekommenderat programmet till andra. Totalt fullföljde 85 av 45 kunder hela programmet.

- Målet för oss var att se om vi har en modell som kan vara ett stöd för diabetespatienterna i deras läkemedelsanvändning. Genom samtal, sms och mail fick de kunskap och information som motiverade dem, hoppas jag, att bättre följa läkarens ordination, säger Bengt-Ivar Fransson på Sanofi.

- Apoteken och våra medarbetare är en viktig kugge för att få en bättre läkemedelsanvändning. Hos oss jobbar läkemedelsspecialister som kan ge information och rådgivning till kunderna. Genom projektet kunde vi ta detta ett steg vidare genom att ge ytterligare stöd till kunderna så att deras läkemedelsanvändning utvecklas positivt, säger Christian Vallentin, ansvarig för projektet på Kronans Droghandel.

För mer information om utvärderingsfrågor och vilka apotek som deltog, se nedan.

För mer information, kontakta:
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010 240 61 58
Bengt-Ivar Franscon, affärschef apotek, Sanofi 070-3011116

Bilaga 1

Utvärderingsfrågor kopplade till kundens uppfattning av rådgivningsprogrammet. Nedanstående uppfattningar speglar endast de kunder som deltagit i hela programmet. Av de 85 kunder som startade programmet var det 45 kunder som kunde följas upp efter sex månader.

-          Positiv upplevelse av programmet som helhet: ca 70 % av kunderna som svarat upplevde programmet som ”bra” eller ”mycket bra”

-          Samtal i apotek uppskattades då: ca 85 % av kunderna som svarat upplevde samtalen i apotek som ”bra” eller ”mycket bra”

-          Ökad information om insulinanvändning är värdefullt för kunden då cirka 85 % av kunderna som svarat upplevde insulin användningsinformationen som ”bra” eller ”mycket bra”

-          85 % av kunderna som svarat upplevde påminnelse om att hämta ut läkemedel som ”bra” eller ”mycket bra”

-          Påminnelse om receptuthämtning: ca 85 % av kunderna som svarat upplevde påminnelse om att hämta ut läkemedel som ”bra” eller ”mycket bra”

-          Rekommendation av rådgivningsprogrammet: ca 80 % av kunderna skulle rekommendera programmet i sin helhet till andra personer som tar insulin

-          Upplevelse av programmet som helhet: ca 70 % av kunderna som svarat upplevde programmet som ”bra” eller ”mycket bra”

-          Samtal i apotek: ca 85 % av kunderna som svarat upplevde samtalen i apotek som ”bra” eller ”mycket bra”

-          Information om insulinanvändning: ca 85 % av kunderna som svarat upplevde insulin användningsinformationen som ”bra” eller ”mycket bra”

-          Påminnelse om receptuthämtning: ca 85 % av kunderna som svarat upplevde påminnelse om att hämta ut läkemedel som ”bra” eller ”mycket bra”

-          Rekommendation av rådgivningsprogrammet: ca 80 % av kunderna skulle rekommendera programmet i sin helhet till andra personer som tar insulin

Bilaga 2, deltagande Kronans Droghandel

 Kronans Droghandel Boda Vårdcentral

Kronans Droghandel Ekensberg Vårdcentral

Kronans Droghandel Erikslund

Kronans Droghandel Flen

Kronans Droghandel Kungälv

Kronans Droghandel Lerum Vårdcentral

Kronans Droghandel Nossebro

Kronans Droghandel Sahlgrenska

Kronans Droghandel Scheele Köping         

Kronans Droghandel Skene

Kronans Droghandel Skövde

Kronans Droghandel Torslanda

Kronans Droghandel Tuna Park

Kronans Droghandel Vara Vårdcentral

Kronans Droghandel Önsta-Gryta Vårdcentral                   

 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kronans Droghandel ägs till 80 procent av Oriola-KD och till 20 procent av Kooperativa Förbundet och har cirka 1 300 anställda. Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 215 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet.