Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pollensäsongen närmar sig: Stora prisskillnader på allergiläkemedel

Det dyraste receptfria läkemedlet mot allergi är nästan fyra gånger dyrare, 370 procent, än det billigaste. Detta trots att de innehåller samma verksamma substans. Det visar en granskning av allergiläkemedel som Kronans Droghandel har gjort.

Pollenallergiernas högsäsong närmar sig. Redan nu börjar hassel och al att släppa pollen i södra Sverige och försäljningen av allergiläkemedel kommer att öka kraftigt över hela landet. Med det är en god idé att vara uppmärksam på priset eftersom priset varierar kraftigt.

– Priset spelar ingen roll för effekten eftersom de billiga läkemedlen innehåller samma verksamma ämnen som de dyrare. Däremot är det viktigt att använda rätt allergiläkemedel för rätt besvär, säger Carin Svensson farmacichef på Kronans Droghandel.

I Kronans Droghandels granskning kostar en receptfri nässpray mot allergi av ett välkänt märke 1,26 kronor per dos, medan en nässpray av ett mindre känt märke kostar 90 öre per dos. Totalt skiljer det 40 procent mellan den dyrare och den billigare nässprayen.

Bland tabletter med antihistamin kan det skilja ännu mer. Det dyrare kända märket kostar 6,75 kronor per tablett medan det billigare okända märket kostar 1,82 kronor. En skillnad på drygt 370 procent.

– Den stora skillnaden beror på att patentet gått ut och att det uppstått konkurrens mellan olika tillverkare. Som pollenallergiker kan man vara trygg med att de olika märkena har en bra effekt, eftersom alla läkemedel på våra apotek är noggrant testade och godkända av Läkemedelsverket. På Kronans Droghandel kan man också få råd och information från våra läkemedelsspecialister, säger Carin Svensson.

På apoteken finns ett brett sortiment av allergiläkemedel, och där finns också de billigare alternativen. På apoteken ger utbildade farmaceuter råd om vilka läkemedel som passar för olika besvär. Receptfria allergiläkemedel kan också säljas i mataffärer och på bensinstationer, men eftersom deras personal saknar farmaceutisk utbildning får de inte ge råd kring läkemedlen.

Bilagor nedan:
Tips för en behagligare pollensäsong
Prisjämförelse mellan allergiläkemedel
Fakta om Kronans Droghandel

För mer information, kontakta:
Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel, 010-240 61 13
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010-240 61 58,
070-359 10 58

Fem tips för en lindrigare pollensäsong

  1. Rök inte. Pollenallergi blir ofta värre om du röker, eller om du vistas i rökiga miljöer.
  2. Byt kläder när du varit utomhus.
  3. Sitt inte direkt på gräs för att undvika att pollen fastnar i kläderna.
  4. Stanna inomhus när det är mycket pollen i luften.
  5. Skölj håret innan du lägger dig på kvällen.

Prisjämförelse mellan allergiläkemedel
Kronans Droghandel har jämfört priserna på de vanligaste receptfria läkemedlen mot allergiska besvär. Det finns fler läkemedel med andra verksamma substanser på marknaden. Vill man veta mer om dessa kan man fråga på sitt lokala apotek.

Nässpray med kortison
Flutide Nasal, 50 mg/dos, förpackning om 60 doser, 96,50 kr (1,61 kr per dos)
Flutikason Teva, 50 mg/dos, förpackning om 60 doser, 79 kronor (1,31 kronor per dos)

Nässpray med natriumkromoglikat
Pollyferm, 5,2 mg/dos, förpackning om 100 doser, 90 kronor, (90 öre per dos)
Lomudal Nasal, 5,2 mg/dos, förpackning om 100 doser, 126,50 kr (1,26 kr per dos) 

Antihistamin, tabletter med loratadin
Clarityn 10 mg, förpackning om 10 st, 67,50 kr (6,75 kr per tablett)
Loratadin Actavis 10 mg, förpackning om 7 st, 17,50 kr (2,50 kr per tablett)
Loratadin Actavis 10 mg, förpackning om 14 st, 25,50 kr (1,82 kr per tablett)

Antihistamin med cetirizin
Zyrlex 10 mg, förpackning om 7 st, 44,50 kr (6,37 kr per tablett)
Cetirizin Actavis 10 mg, förpackning om 7 st, 17,50 kr (2,50 kr per tablett)
Cetirizin Actavis 10 mg, förpackning om 14 st, 25,5 kr (1,82 kr per tablett)

Fakta om Kronans Droghandel
– Kronans Droghandel grundades redan 1907 av apotekaren Gustaf Bernström på det anrika apoteket Kronan i Göteborg, och har försörjt apoteken i Sverige med läkemedel och andra apoteksprodukter i över hundra år.

– På den tiden såldes bland annat farmaceutiska preparat, mineralvatten, specialiteter, förbands- och sjukvårdsartiklar, glasvaror och maltextrakt.

– I dag erbjuder Kronans Droghandel läkemedel och ett modernt sortiment med bland annat hälso- och hudvårdsprodukter.

– Ordet drog kommer ursprungligen av tyskans droge. Drog var samlingsnamnet för oberedda läkemedel, främst från växtriket, och är i många länder förknippat med apoteksprodukter.

Ämnen

Kategorier


Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 180 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet. Kronans Droghandel ägs till 80 procent av Oriola-KD och till 20 procent av Kooperativa Förbundet och har cirka 1 300 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08