Pressmeddelande -
Så lindrar du influensan
Just nu är influensasäsongen som starkast och den tycks vara lika intensiv som säsongerna 2011-2012 och 2012-2013. Nedan finns de bästa tipsen för hur du undviker smitta och lindrar dina symptom om du drabbas.
Under vecka 7 rapporterades 827 fall av bekräftade influensafall till Folkhälsomyndigheten. Det tangerar säsongerna 2011-2012 och 2012- 2013 som var intensiva. Andelen positiva influensaprover var högst i Norrland och därefter Svealand och Götaland. Folkhälsomyndigheten noterar också att antalet webbsök relaterade till influensan ökar och därmed kan man sluta sig till att det är många som upplever influensaliknande symptom. Med andra ord befinner vi oss i influensasäsongens maximum.
För att undvika influensan ska man tvätta händerna ofta, undvika att pilla sig i näsa, ögon och mun, och förstås undvika personer som man vet är sjuk. Generellt är man också mer motståndskraftig om man sover, äter och motionerar ordentligt. Men influensan är mycket smittsam, så det är inte helt lätt att undvika smitta. Personer som tillhör riskgrupperna bör vaccineras sig, riskgrupperna finns listade nedan.
- Många använder också naturläkemedel när de börjar känna av influensasymptom. Vissa upplever att det hjälper och kan undvika att bli riktigt sjuka, säger Helene Westin Pettersson.
Om du ändå drabbas av influensan vad kan du göra för att lindra dina symptom?
- Influensan kan yttra sig olika, med hög feber, ont i kroppen, förkylningsbesvär som ont i halsen, hosta, snuva med mera. För alla symptom finns lindring. Värktabletter förstås, men också hostdämpande medicin, mun- och nässpray som öppnar upp och lindrar hostan och snuvan, halstabletter kan också vara bra. Det är också viktigt att dricka vätska eftersom febern kan göra att man förlorar mer vatten än normalt, säger Helene Westin Pettersson.
Ibland leder influensan till följdsjukdomar som bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation. I dessa fall kan man behöva kontakta vården. Också om febern inte går ned efter fem dygn, om febern först avtar och sen ökar, om du plötsligt mår mycket sämre eller om du drabbas av andningsbesvär kan du behöva kontakta vården.
För mer information, kontakta:
Helene Westin Pettersson, apotekschef Kronans Apotek, 0700 829 681
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Apotek, 010 240 61 58
Riskgrupper:
personer äldre än 65 år
- personer med hjärt- eller lungsjukdom
- personer med svårbehandlad diabetes med höga blodsockervärden
- personer med nedsatt infektionsförsvar av annan orsak
- personer med kronisk lever- eller njursjukdom
- personer med kraftigt överviktig
- personer med neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
- personer som är gravida i senare hälften av graviditeten
- barn med fler funktionshinder
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Kronans Droghandel Apotek AB är ett modernt apotek som verkar för kunden i tiden. Apoteken kännetecknas av ett positivt kundbemötande och ett attraktivt sortiment. Apotekskedjan har över 300 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Haparanda i norr och cirka 2500 anställda.