Gå direkt till innehåll
Stödprogram för personer med typ 2-diabetes

Pressmeddelande -

Stödprogram för personer med typ 2-diabetes

Endast ca 50% av alla patienter med långtidsmedicinering följer den behandlingen läkaren ordinerat (1). Följden kan vid t.ex typ 2-diabetes bli att patienten mår sämre och att risken för svåra komplikationer som exempelvis hjärt/kärlsjukdomar, stroke och ögonproblem ökar. Kronans Droghandel och läkemedelsföretaget MSD inleder nu ett samarbete för att ge stöd och hjälp i diabetesbehandlingen. Målet är att patienterna i större utsträckning ska följa sin ordinerade behandling.

Syftet med programmet är att under en tolvmånadersperiod ge personer med typ 2-diabetes som behandlas med diabetesläkemedel från MSD, stöd och hjälp i sin diabetesbehandling och vägledning i hur de kan förbättra sin hälsa. Programmet fokuserar både på livsstilsförändringar och vikten av att ta sina läkemedel.

Patientrekrytering genom apoteken
På Kronans Droghandels apotek kommer farmaceuterna fånga upp kunder med diabetesläkemedel från MSD då kunden hämtar ut sitt recept. I första steget handlar det om att informera om vikten av att följa den ordinerade behandlingen på rätt sätt och att informera om det program som MSD tillhandahåller. Efter samtycke från kunden kan medarbetarna på Kronans Droghandel anmäla kunderna direkt till stödprogrammet.

-  Generellt är det ett av vårdens större problem att patienterna inte följer sin behandling som det var tänkt. Att patienter inte följer sin läkemedelsbehandling uppskattas kosta mellan 10-20 miljarder kronor per år. Vår, Kronans Droghandels och MSDs, insats är givetvis begränsad, men kan ändå bidra på ett positivt sätt att förbättra läkemedelsanvändning för just denna patientgrupp, säger Christian Vallentin, chef affärsområde recept Kronans Droghandel.

-  Livsstilsfaktorer liksom läkemedelsbehandling har båda inverkan på hur bra man i längden mår vid typ 2-diabetes. Vi vill genom programmet att patienten själv ska reflektera över sin situation, ta kontroll över sjukdomen för att i längden må och leva ett så bra liv möjligt säger Christina Gip, medicinsk rådgivare på MSD.

För att driva stödprogrammet har MSD engagerat en oberoende part, Health Solutions, som är en registrerad vårdgivare. Samarbetet inleds den 26 september och pågår tillsvidare.

För mer information, kontakta:
Christian Vallentin, affärsområdeschef recept Kronans Droghandel, 010 240 61 26
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010 240 61 58
Niclas Carlsson, Informationschef/Public Affairs Manager, MSD, 08-578 136 49

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kronans Droghandel är ett modernt apotek som verkar för kunden i tiden. Apoteken kännetecknas av ett bra kundbemötande och ett attraktivt sortiment. Kronans Droghandel har över 225 apotek i hela Sverige från Trelleborg i söder till Malmberget i norr och cirka 1300 anställda. 

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08