Pressmeddelande -
Var femte svensk tar fel värktablett
Kunskapen kring värktabletter är låg och många vet inte vilken man ska använda i olika situationer. Dessutom tar var tredje svensk mer än rekommenderad dos. Nu är semestrar i antågande och för många innebär det fler glas vin än vanligt. Vid huvudvärk dagen efter intag av alkohol tar var femte svensk fel värktablett som i kombination med alkohol ökar risken för leverskada även i rekommenderade doser. Det visar en undersökning som Kronans Droghandel har gjort i samarbete med Novus som 1 045 svenskar har svarat på.
Var tredje svensk (29 procent) säger att de ofta eller ibland tar mer än rekommenderad dos av värktabletter. Sommarhelger och semester innebär ofta högre alkoholintag än vanligt. Fler än var femte svensk (21 procent) tar Paracetamol mot sin huvudvärk dagen efter alkoholintag. Paracetamol (Alvedon, Panodil, Pamol, Reliv och Pinex) i kombination med alkohol ökar risken för leverskada även i rekommenderade doser.
Mer än hälften (61 procent) av svenska folket vet inte vilka värktabletter man bör undvika i olika situationer. De receptfria läkemedel som finns på apoteken har inte samma verksamma substanser och är alla mer eller mindre bra vid situationer som känslig mage, astma, graviditet eller hjärtproblem. 79 procent av kvinnorna i Kronan Droghandels undersökning vet inte att man bör undvika Ibuprofen (Ipren och Ibumetin) vid graviditet.
– Det är skrämmande att kunskapen kring värktabletter och deras effekter är så låg. Jag tror att man ofta tar de värktabletter man har hemma i skåpet för tillfället, samt att man kanske blandar dem man har. Dessutom tror jag att man tar för många huvudvärkstabletter på samma gång då man tror att de ska hjälpa snabbare och bättre. Men så är inte alls fallet. Vid huvudvärk dagen efter midsommar, om man festat till ordentligt, ska man undvika paracetamol och istället välja annan värktablett, säger Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.
Nästan hälften (47 procent) läser sällan eller aldrig på bipackssedeln innan de tar en värktablett och man frågar sällan eller aldrig (46 procent) apotekspersonalen om vilka värktabletter man bör undvika.
Värktablettsguide från Kronans Droghandel
Paracetamol (Alvedon, Panodil, Pamol, Reliv, Pinex):
Ej för dig som har alkoholproblem, leverskada, använder vissa epilepsimediciner, hjärtmediciner eller naturläkemedel med johannesört. Ska ej tas dagen efter alkoholintag.
Antiinflammatoriska (Naproxen, Ipren, Ibumetin, Voltaren, Eeze, Eezeneo, Aspirin, Bamyl, Magnecyl, Treo):
Ej för dig som är gravid eller planerar att bli gravid, som har astma, ökad blödningsrisk, överkänslig mot inflammationsdämpande medicin, har eller har haft magsår, har svår hjärt-, lever- eller njursjukdom eller använder blodförtunnande medel, vissa hjärtmediciner och epilepsimediciner.
Triptaner (vid migrän)((Zomig Nasal, Zomig, Rapimelt, Oriptan, Sumatriptan):
Ej för dig som är under 18 år eller över 65 år, har hjärt-sjukdom, högt blodtryck eller annan kärlsjukdom, har haft en stroke, är gravid eller ammar, använder blodförtunnande medel, vissa hjärtmediciner och epilepsimediciner.
För mer information, kontakta:
Carin Svensson, farmacichef Kronans Droghandel
Tfn: 010-240 61 13, 070-589 02 13, E-post: carin.svensson@kronansdroghandel.se
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel
Tfn: 010-240 61 58, E-post: andreas.rosenlund@kronandsdroghandel.se
Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Kronans Droghandel och Novus under 13 – 21 mars 2012. Totalt svarade 1 045 personer.
Ämnen
Kategorier
Kronans Droghandel ägs till 80 procent av Oriola-KD och till 20 procent av Kooperativa Förbundet och har cirka 1 300 anställda. Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 215 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet.