Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Välkommen diskussion om paracetamol

Kronans Droghandel välkomnar diskussionen om försäljningen av paracetamol, den aktiva substans som finns i en rad värktabletter.
- Värktabletter med paracetamol är bra och effektiva när de används rätt, men kan orsaka allvarliga skador om de används fel. Vi ser gärna en skärpning av regelverket just kring paracetamol, säger Inger Näsman, kvalitetschef på Kronans Droghandel.

I dagens Dagens Nyheter larmar Giftinformationscentralen om att allt fler hör av sig kring förgiftningar av värktabletter med paracetamol. Ofta är det vården som vill ha information om hur ett förgiftningstillstånd ska behandlas.

-  Givetvis är det positivt att det blivit enklare för medborgarna att skaffa sig värktabletter och andra typer av läkemedel genom att de även säljs i annan handel än apotek, säger Inger Näsman.

-  Men mycket pekar på att tillsynen från kommunerna är för dålig och Giftinformationscentralens larm visar på att just värktabletter med paracetamol kräver en annan reglering. Tidigare såldes dessa läkemedel endast på apotek där det finns kompetent personal som kan ge råd och information och även ställa relevanta frågor till de som vill inhandla läkemedel mot värk. Tillgänglighet till effektiva egenvårdsläkemedel är viktig, men paracetamol bör bara få säljas på apotek.

För mer information, kontakta:
Inger Näsman, kvalitetschef Kronans Droghandel, 010 240 61 61
Andreas Rosenlund, informationsdirektör Kronans Droghandel, 010 240 61 58

Ämnen


Kronans Droghandel är Sveriges tredje största apotekskedja med över 220 apotek från Trelleborg i söder till Malmberget i norr. Kronans Droghandel startade 1907 på Apoteket Kronan i Göteborg med anor från 1600-talet. Kronans Droghandel ägs av Oriola-KD och har cirka 1 300 anställda.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08