Pressmeddelande -
Var fjärde svensk orolig för sitt blodtryck - men två av fem slarvar med att kontrollera det
Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck. Högt blodtryck ökar framför allt risken för hjärt-kärlsjukdom och för njurproblem, vilket gör att det är viktigt att själv hålla koll på sitt blodtryck. I februari varje år genomför Riksförbundet HjärtLung en kampanj som de kallar ”Hjärtemånaden” – och i samband med detta har Kronans Apotek låtit Sifo undersöka svenskarnas kunskap vad de vet om sitt eget blodtryck.
Av undersökningen framgår att var fjärde tillfrågad känner oro för sitt blodtryck: 28 procent av männen mot 23 procent av kvinnorna. I åldern 35-55 år är siffran än högre. Drygt var tredje tillfrågad i det här åldersspannet känner oro. Trots all oro slarvar 41 procent av de tillfrågade att kontrollera sitt blodtryck. Drygt var fjärde uppger att de kollar mer sällan än årligen och 12 procent att de överhuvudtaget inte minns när de sist gjorde det. De som slarvar mest är den yngsta åldersgruppen. Men även de mest oroliga, 35-55-åringarna, uppger att de kollar så sällan.
– Högt blodtryck ger vanligen inga symptom alls. Därför är det viktigt att själv regelbundet kontrollera det, inte minst om man är över 50. Det är olyckligt att så många bortprioriterar detta när en blodtrycksmätning är en så pass snabb och enkel investering, säger Karin Söderberg, Kvalitetschef på Kronans Apotek.
På frågan om man misstänker att en eller flera anhörigas blodtryck är för högt, svarar 29 procent ja.
Kronans Apotek mäter blodtryck på cirka 130 av kedjans 320 apotek året runt. Under veckan 10–16 februari lanserade företaget initiativet ”Kärlek vid första blodtrycket”, för att uppmuntra anhöriga, vänner och partners att mäta sitt blodtryck tillsammans. Över 1700 blodtrycksmätningar genomfördes på Kronans Apotek under veckan.
– Vi vill sänka ribban för fler att kontrollera blodtrycket. Det är oftast betydligt enklare att besöka ett apotek mer eller mindre spontant än att försöka passa vårdcentralens tider, säger Karin Söderberg.
Om underökningen: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21-23 januari 2020. Totalt intervjuades 1193 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.