Gå direkt till innehåll
Kronans Apotek byter till miljövänligare doseringshjälpmedel

Pressmeddelande -

Kronans Apotek byter till miljövänligare doseringshjälpmedel

Nu byter Kronans Apotek ut sina befintliga doseringshjälpmedel det vill säga dossprutor, doskilar och dosbägare, till en mer miljövänlig version. De nya produkterna är tillverkade av återvinningsbar bioplast, har mindre emballage och tillverkningen sker numera i Sverige i stället för Kina.

Kronans Apotek har valt att upphandla doseringshjälpmedel från Sverige istället för från Kina, där tillverkningen skett tidigare. Det innebär kortare transporter och därigenom en minskad miljöpåverkan. Dessutom är de nya produkterna tillverkade i återvinningsbar bioplast*, livsmedelsgodkända och CE-märkta. Eftersom plastbearbetning är energikrävande produceras doseringshjälpmedlen i en miljöcertifierad anläggning som bland annat tar vara på spillvärme och har solceller på taket. Produkterna levereras i displaykartong utan onödiga emballage och plastförpackningar.

- Doseringshjälpmedel är viktiga för en hållbar läkemedelsanvändning, så att patienter kan ta sina läkemedel i rätt mängd, säger Frida Hemmingsson, miljö- och hållbarhetschef på Kronans Apotek.

Ändringen är en del av det större hållbarhetsarbete som Kronans Apotek driver för att bidra till ett hälsosamt liv för alla genom rätt sorts produkter, tjänster och samarbeten. Företaget erbjuder till exempel patientstödprogram och dosförpackade läkemedel. För att underlätta medvetna val finns ekologiskt certifierade, veganska och miljömärkta produkter i sortimentet. I maj påbörjades utbyte av plastpåsar mot papperspåsar samt lansering av Kronans Apoteks miljövänliga solskyddsmedel.

Läs mer i Kronans Apoteks hållbarhetsredovisning 2019


*100% bioplast i produkterna Med bioplast menas förenklat uttryckt en plast som är gjort helt eller delvis från förnybara källor i form av växtmaterial (biomassa). Namnet är på sätt och vis missvisande, eftersom man kan tro att hela produkten är gjort av förnybara källor. Det är alltså 100% bioplast i produkterna, men andelen biomassa i doseringshjälpmedlen är lägre. Det är i alla fall ett steg på vägen för att utveckla miljövänligare produkter och leverantören strävar efter att öka andelen biomassa. Det ställs höga produktkrav på plast för att få det godkänt som ska komma i kontakt med livsmedel eller medicin. Kronans Apotek kommer att fortsätta dialogen med leverantörerna för doseringshjälpmedel med ännu högre andel biomaterial som klarar produktkraven. 

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek har över 320 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en e-handel som levererar snabbt till landets alla delar. Vi erbjuder produkter och tjänster inom recept, hälsa och skönhet anpassade efter dina behov. Besök oss på kronansapotek.se eller ditt närmaste Kronans Apotek.

Vårt syfte: Hälsa för livet genom att hjälpa alla att leva ett hälsosammare liv.

Vår mission: Vi erbjuder hållbara produkter och tjänster för hälsa och välmående.

Vår vision: På ett omtänksamt sätt möjliggör vi en friskare morgondag.

Kontakter

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Kommunikationschef
Lisa Regnér

Lisa Regnér

Presskontakt PR & Kommunikationsspecialist 070-198 66 08

Relaterat innehåll