Gå direkt till innehåll
Bild från Sveriges första storskaliga hälsoevent för arabisktalande, arrangerat av Kronans Apotek hösten 2019.
Bild från Sveriges första storskaliga hälsoevent för arabisktalande, arrangerat av Kronans Apotek hösten 2019.

Pressmeddelande -

Kronans Apotek lanserar Coronamaterial på arabiska

Myndigheter har fått kritik för bristande informationsspridning om det nya coronaviruset på andra språk än svenska. En färsk undersökning visar också att språk- och kulturskillnader skapar missförstånd inom svenska sjukvården. Språkförbistringarna ökar risken för patientsäkerheten när Corona-smittan riskerar att spridas vidare i onödan. Därför har Kronans Apotek nu tagit fram information om Coronaviruset Covid-19 på arabiska.

Folkhälsomyndigheten gör nu sitt yttersta för att förebygga smittspridningen av Covid-19. Detta för att minimera antalet som är sjuka samtidigt och därigenom minska trycket på vården. För att det arbetet ska lyckas är det viktigt att informationen om Corona når ut till alla medborgare. Det kan bli svårt när en av fem svenskar idag är födda utomlands. Arabiskan är nu Sveriges näst vanligaste modersmål. Därför har Kronans Apotek tagit fram en video på arabiska om Corona i samarbete med den svenskarabiska nyhetsplattformen Aktarr samt publicerat information på arabiska sin hemsida.

Anders Torell, vd på Kronans Apotek, hoppas kunna förbättra kommunikationen med arabisktalande, vilket både kan minska samhällets kostnader och spara liv. Idag har Kronans Apotek arabisktalande personal på fler än fyra av tio apotek. Utöver videon om Corona har man under året även tagit fram andra rådgivningsfilmer med sina arabisktalande farmaceuter och adderat information på arabiska på sin webb.

– Det är mycket oro nu. De som inte förstår svenska är oroliga för viruset och man blandar ihop Corona och influensan. Vi vill skapa lika förutsättningar för alla människor. Vi måste alla hjälpas åt för att underlätta för den hårt ansatta vården. Att förbättra vår kommunikation på andra språk är en del av detta och vårt sätt att bidra, fortsätter Anders Torell, VD på Kronans Apotek.

Bristande information och språkförbristningar

En färsk undersökning som Kronans Apotekgenomfört tillsammans med Aktarr visar att apoteken är den källa som de arabisktalande vänder sig till för att få information om medicin, efter internet.

-Då måste vi möta de behoven, avslutar Anders Torell.

Mer om undersökningen

Undersökningen genomfördes genom Aktarrs riksrepresentativa webbpanel under perioden 8-29 december 2019. Totalt intervjuades 942 personer i ålder 18-79 år.

Om Aktarr

Aktarr gör nyheter på arabiska om det som händer i Sverige och världen. Med sin blandning av lokala nyhetsinslag, informationsmaterial och inrikespolitiska analyser har plattformen blivit en av de populäraste nyhetskällorna för arabisktalande i Sverige. 

Ämnen

Kategorier


Kronans Apotek har över 320 apotek i hela Sverige, från Skåne i söder till Lappland i norr, och en e-handel som levererar snabbt till landets alla delar. Vi erbjuder produkter och tjänster inom recept, hälsa och skönhet anpassade efter dina behov. Besök oss på kronansapotek.se eller ditt närmaste Kronans Apotek.

Vårt syfte: Hälsa för livet genom att hjälpa alla att leva ett hälsosammare liv.

Vår mission: Vi erbjuder hållbara produkter och tjänster för hälsa och välmående.

Vår vision: På ett omtänksamt sätt möjliggör vi en friskare morgondag.

Presskontakt

Linda Wakeham

Linda Wakeham

Presskontakt Presskontakt 0730-283030
Andreas Rosenlund

Andreas Rosenlund

Presskontakt Informationsdirektör 010-240 61 58

Relaterat innehåll