Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hållbarhetsfrågor/CSR

Kronans Apotek rekryterar från Lidl och H&M

Kronans Apotek rekryterar hållbarhetschef från Lidl

Kronans Apotek inleder det nya året med att etablera två nya nyckelroller till den nya apotekskedjan och tillsätter Caroline Kjerstadius som ny Head of Sustainability och Malin Kjellstenius som ny Head of Legal. Båda börjar sina nya tjänster under april.

Fyrdubblad kapacitet i Kronans Apoteks förpackningslinje i e-handeln

Kronans Apotek automatiserar sin förpackningslinje i e-handeln – kapaciteten fyrdubblas

Kronans Apoteks nya automatiserade förpackningsmaskiner har efter några veckors testperiod tagits i fullt bruk. De nya förpackningsmaskinerna sköter automatiskt paketeringen av alla e-handelsleveranser från företagets centrallager i Enköping. De kan paketera upp till fyra gånger snabbare än tidigare manuell process och samtidigt främjas miljön genom mindre paket och färre transporter.

Kronans Apotek öppnar outlet i Angered

Kronans Apotek öppnar outlet i Angered

När Kronans Apotek i Angered flyttar in i nya lokaler i Angered Centrum öppnar företaget även en outlet. Det blir apotekskedjans första outletbutik som invigs i mitten av september. Om konceptet faller väl ut kan Kronans Apotek öppna fler outlets på andra platser i landet.

Den 11 februari lanseras Välvald - apoteksbranschens gemensamma konsumentguide för ökad transparens.

Nu lanseras Välvald - apoteksbranschens gemensamma konsumentguide.

Kronans Apotek vill kunna guida sina kunder som vill göra mer medvetna val rätt och samtidigt sätta press på förändring hos läkemedelsföretagen. Därför har företaget varit delaktiga i att ta fram apoteksbranschens gemensamma konsumentguide för ökad transparens - Välvald. De läkemedelsföretag som uppfyller krav på transparent hållbarhetsarbete får symbolen Välvald i anslutning till receptfria läkem

Kronans Apotek byter ut burkarna till biobaserad plast

Kronans Apotek byter ut burkarna till biobaserad plast

Kronans Apoteks arbete med att byta till miljövänligare förpackningar inom de egna märkesvarorna fortsätter. Nu är det burkarna inom kategorin vitaminer och kosttillskott som byts ut till bioplast och får därmed även märkningen ’I’m Green’. Storleken på burkarna anpassas och fyllnadsgraden maximeras.

Charlotte Kalla lanserar hudvårdsserie med Kronans Apotek

Charlotte Kalla lanserar hudvårdsserie med Kronans Apotek

Idag lanserar Kronans Apotek och Charlotte Kalla en ny hållbar hudvårdserie för utsatt hy. Samtliga nio produkter för ansikte, händer och fötter i serien är veganska, närproducerade och Cosmos Natural-certifierade. Den gemensamt framtagna produktserien, som bär namnet Kalla, finns på alla Kronans Apoteks E-handeln från och med idag den 7 oktober.

Kronans Apotek byter till miljövänligare doseringshjälpmedel

Kronans Apotek byter till miljövänligare doseringshjälpmedel

​Nu byter Kronans Apotek ut sina befintliga doseringshjälpmedel det vill säga dossprutor, doskilar och dosbägare, till en mer miljövänlig version. De nya produkterna är tillverkade av återvinningsbar bioplast, har mindre emballage och tillverkningen sker numera i Sverige i stället för Kina.

Kronans Apotek lanserar grönare solskyddsserie

Kronans Apotek lanserar grönare solskyddsserie

​Med sommaren runt hörnet lanserar Kronans Apotek en egen serie solskyddsprodukter tillverkade i Sverige. Förpackningarna är gjorda av plast från socker och delvis av återvunnen plast och serien är godkänd av Asthma Allergy Nordic. De första produkterna i den nya solskyddserien finns tillgänglig från och med nu i alla Kronans 320 apotek och även på nätet. Fler produkter lanseras inom kort.

Kronans Apotek byter till papperspåsar

Kronans Apotek byter till papperspåsar

Kronans Apotek byter ut plastpåsarna i alla sina apotek mot papperspåsar. Den 1 maj påbörjas ett omfattande arbete med att fasa ut plastpåsarna. Genom bytet minskar företaget mängden plast med cirka 55 ton per år. Ändringen görs som en del av Kronans hållbarhetsarbete för att bidra till en hälsosammare miljö.

Charlotte Kalla och Kronans Apoteks VD, Anders Torell. Foto: Hanna Olsson

Charlotte Kalla och Kronans Apotek utvecklar hållbar hudvård i nytt samarbete

Sveriges främsta kvinnliga olympier, Charlotte Kalla, har tecknat ett treårigt avtal med Kronans Apotek. Tillsammans utvecklar de en produktserie med fokus på hållbar hudvård, både för miljö och människor. “Ska jag sätta mitt namn på en produkt så vill jag vara delaktig i processen och säkerställa att det är en hållbar produkt och ett samarbete som jag kan stå för”, säger Charlotte Kalla.

Kronans Apoteks julgåva stödjer Farmaceuter utan Gränser

Precis som tidigare år kommer Kronans Apotek, och moderbolaget Oriola, även i år att skänka pengar till välgörande ändamål istället för att köpa julklappar till medarbetare och intressenter. Årets juldonation går till Farmaceuter utan Gränser (FuG).

Frida Hemmingsson, ny Miljö- och Hållbarhetschef på Kronans Apotek

Kronans Apotek rekryterar Miljö- och Hållbarhetschef

Frida Hemmingsson blir ansvarig för hållbarhetsfrågor på Kronans Apotek. Hon har en bakgrund som jurist med miljörätt som inriktning samt en yrkesutbildning som miljöingenjör. Frida kommer närmast från en tjänst som Miljöansvarig på Danderyds Sjukhus AB och har tidigare bland annat arbetat som konsult inom miljö och hållbar utveckling på miljöorganisationen Det Naturliga Steget (The Natural Step).

Tygpåsen kommer till våren på Kronans Apotek

Förbrukning av plastpåsar ned 38 procent på Kronans Apotek

Förbrukningen av plastpåsar hos Kronans Apoteks har minskat med 38 % sedan den nya EU-förordningen infördes i juni i år. Företaget tar nu nästa steg i sin satsning för att minska sin miljöpåverkan och byter till plastpåsar i 100 % återvunnen plast. I samband med detta börjar företaget också att ta betalt för plastpåsarna för att ytterligare sänka efterfrågan.

Förnybar el på Kronans Apotek

Förnybar el på Kronans Apotek

Sedan 2014 använder Kronans Apotek enbart förnybar el med noll koldioxidutsläpp, vattenkraftsel, i samtliga apotek. Kronans Apotek driver också ett kontinuerligt arbete för att effektivisera och sänka elförbrukningen, bland annat genom mer energieffektiva lampor och kylskåp.

Kronans Apotek premierar kunder som återlämnar läkemedel

Kronans Apotek premierar kunder som återlämnar läkemedel

Från och med imorgon, 17 september, får alla som lämnar in överblivna läkemedel till Kronans Apotek en särskild premie. Det uppskattas att cirka 250 ton läkemedel slängas i våra sopor och riskera att hamna i naturen. Genom att lämna in läkemedel till apotek så förstörs läkemedlen under kontrollerade former.

Visa mer